Gotovo polovinu vremena svaka beba provodi u snu. Zato i jeste važno da najpre krevetac, a zatim i posteljina za krevetac budu kvalitetni i sa puno pažnje odabrani.

I mada se na tržištu mogu naći i ukrasne posteljine, zatim baldahini i mnogi drugi dodaci, treba imati na umu da je bebi neophodno obezbediti miran kutak, maksimalno čist i sa puno vazduha. Iz tog razloga se uvek savetuje da posteljina za krevetac bude u potpunosti izrađena od pamuka, kao i da se naročito vodi računa o tome da ogradica ne zatvara sve četiri strane krevetića za bebe, prosto zato što je neophodno da beba ima dovoljno vazduha. 

Najbolja je pamučna posteljina za krevetac

Istini za volju, na tržištu se u većini slučajeva može naći upravo posteljina za krevetac koja je izrađena od pamuka. Mada, sve češće se posebno mlađi roditelji odlučuju za kupovinu bebi posteljina u živim bojama, a koje su izrađene i od drugih materijala. Razlog za to jeste što smatraju da će bebi biti u takvom okruženju prijatnije, iako to zapravo nije slučaj. 

U suštini je najbolje da pamučna posteljina za krevetac bude jednobojna, a da ogradica bude šarena. Međutim, te šare svakako ne bi trebalo da budu u živim i agresivnim bojama, jer je prilično izvesno da se beba u takvom okruženju neće osećati naročito prijatno. 

A ono o čemu bi roditelji trebalo posebno da vode računa nije samo to od čega je izrađena posteljina za krevetac, nego i u kakvoj je boji, ali i o drugim detaljima. 

Jedan od osnovnih jeste dizajn ogradice, koja ni u kom slučaju ne bi trebalo da bude postavljena na sve četiri strane krevetića za bebe, budući da je neophodan adekvatan protok vazduha. 

Čemu služi ogradica za krevetić za bebe?

Osnovna svrha koju ima ogradica jeste da zaštiti bebu od hladnoće i od udaraca. Naravno da se to ne odnosi na prve dane njenog života, jer se u većini slučajeva tada beba ne okreće u krevetiću, ali kada malo poraste, često se događa da se u snu prevrće i da može da se udari o drveni ram krevetića. Tada je vrlo važno da postoji pamučna ogradica i to najpre u gornjem delu, odnosno tamo gde beba spava. 

Ali, bez obzira na to da li se koristi ogradica ili ne, mada je to uvek preporučljivo i na pravilan način, posteljina za krevetac mora da bude dobro zategnuta. 

Među roditeljima se neretko vodi polemika i o tome da li je bebi neophodan jastuk ili ne. Naravno da postoje oni roditelji koji smatraju da beba treba da spava na ravnom, tvrdom i antialergijskom dušeku bez jastuka, ali isto tako ima i onih roditelja koji smatraju da je jastuk neophodan. 

Svakako treba imati na umu i to da jastuk potencijalno može da bude vrlo opasan, a posebno kada beba malo poraste i kada može da se desi da jastuk nesvesno stavi preko lica. Zato nije preporučljivo da ga koriste bebe, bez obzira da li se to njihovim roditeljima dopada ili ne. 

Uvek treba imati na umu da je neophodno obezbediti maksimalnu bezbednost i udobnost novorođenčetu. A to će se postići adekvatnim odabirom posteljine za krevetac i vođenjem računa o tome šta se nalazi oko samog kreveca, odnosno na ogradici. Pod tim se misli na različite zvečke, koje roditelji često dodaju na ram krevetića, ne bi li zainteresovali bebu, ali takvi dodaci treba da puno pažnje da budu montirani i potpuno bezbedni

U suštini je najbitnije na prvom mestu odabrati adekvatan krevetac, a zatim voditi računa o tome da posteljina za krevetac bude izrađena od pamuka i to u jednoj boji, te da čaršav bude uvek dobro zategnut. Izbor ogradice za krevetac je takođe važan i pritom treba posebno obratiti pažnju na to da postavljanjem ogradice krevetac ne bude u potpunosti zaštićen, odnosno da postoji dovoljno prostora za dotok vazduha, jer je to vrlo važno i za bebinu udobnost.