Ono što modele foto DSLR aparata odvaja od drugih jeste činjenica da oni imaju ogledala tj. pentaprizmu koja im omogućava usmeravanje svetla kroz tražilo.

Danas ih koriste skoro svi profesionalni fotografi i videografi, a postali su sastavio deo njihove opreme za rad. Proizvode ih skoro svi poznati brendovi. Ali ih poseduje i brojni amateri. Mogu se naći u radnjama koje se bave prodajom tehnologije, ali i u ePonudi.Naziv foto DSLR aparata potiče od engleskih reči ,,Digital Single Lens Reflex“ što bi u nekom grubom i bukvalnom prevodu značilo da predstavljaju digitalnu kameru koja za svoj rad koristi sistem ogledala kako bi reflektovala svetlost objektiva do optičnog uređaja.

Iako metod rada na kojima su oni zasnovani postoji još od 19. veka tek početkom devedesetih godina 20. veka oni dobijaju svoje komercijalne proizvode.

Veliki broj funkcija

Foto DSLR je popularan proizvod kako među profesionalcima tako i među amaterima. Ovakve kamere imaju dosta funkcija čime donose potpuno novi nivo uživanju u fotografisanju i snimanju.

Sa napretkom tehnologije digitalni fotoaparati postali su dostupniji svima na tržištu kako u radnjima tako i u online ponudi. Na ePonudi možete naći takođe modele foto DSLR aprata i upoznati se sa njihovim glavnim karakteristikama i funkcijama.

Svakim danom njihove funkcije napreduju i oni postaju sve praktičniji proizvod za upotrebu. Njihove kamere su robusne i dolaze sa mnoštvom podesivih funkcija u odnosu na ono što je predmet objektiva.

U ponudi je i dosta funkcija za uređivanje fotografija poput rotiranja, isecanja, promene veličine slike koje su toliko jednostavne za korišćenje da ih i početnici lako savladaju. Ali je korišećnje i drugih, složenijih funkija, za profesionalce dosta pojednostavljeno.

Pružaju veću fleksibilnost tokom snimanja

Prilikom kreiranja video snimaka koji je idealan po svim očekivanim standardima foto DSLR pruža mogućnost fleksibilnosti čime se to postiže.

Pružaju mogućnost da se odmah na malom ekranu proveri snimljena slika ili video snimak, a sav sadržaj čuva se u memoriji uređaja digitalno.

Mogućnost povezivanja sa računarom još jedna je prednost čime se može lako vršiti provera kvaliteta snimljenog sadržaja i ispraviti neke nepravilnosti.

Kvalitet slike je visok

U odnosu na konvencionalne modele i kamere koje imamo na svojim pametnim mobilnim telefonima, foto DSLR omogućava mnogo bolji kvalitet slike.

To dolazi od činjenice da nivo megapiksela direktno određuje kvalitet slike. Osim dobrog kvaliteta pružaju i prefesionalni pogled na razne sadržaje koji se snimaju.

S obzirom da postoji mogućnost zamene objektiva mogućnosti za savršen kadar su neograničene, kao i za zumiranje objekata bez zamućenja.

Korišćenje adekvatnog objektiva prilikom rada omogućava savršene rezultate i on zaista predstavlja najvažniji aspekt ovog uređaja. Dostupni su modeli koji omogućavaju automatsko podešavanje u odnosu na svetlo. Utiče i na konačnu rezoluciju, ali i lakoću snimanja.

Dug vek trajanja baterije

Baterije koje se nalaze unatar foto DSLR aparata su veoma moćne, dugo traju ali i su napravljene tako da imaju dug vek trajanja. Prosečan aparat može da napravi oko 800 snimaka po punjenu, a možda i više. Vek trajanja je dugoročan.

Dakle u odnosu na tradicionalne fotoaparate, koje za svoj rad koriste jednokratne baterije koje je potrebno zameniti svaki put kada se potroše, kod DSLR modela pristune su punjive baterije koje koriste eksterini izvor napajanja za obnavljanje energije.