Pločice su svuda oko nas. One su jedan od materijala koji ima najširi spektar primene i koji nikada neće izgubiti svoju popularnost, a sve to zahvaljujuči njegovim izvrsnim mehaničkim svojstvima. Pločicama oblažemo kupatila, pločicama oblažemo kuhinje, viđamo ih u sopstvenim kućama, kao i restoranima, u tržnim centrima, u gotovo svakom objektu u koji uđemo. Od keramičkih preko mermernih do kamenih, podne i zidne, od jednobojnih do šarenih, pločice nam zaista dolaze u mnogo varijanti tako da svako može odabrati dezen u skladu sa onim što smatra lepim. Zato i ne čudi njihova enormna popularnost i to što su izbor za dve prostorije u kojima je prisutan najveći procenat vlage, jer svojim mehaničkim svojstvima to izvrsno podnose.

No, proces postavljanja pločica zahteva jedan materijal namenjen specifično za ovu funkciju – lepak za keramiku. Za postavljanje keramičkih pločica neophodno je izabrati dobar lepak koji će omogućiti da pločice budu čvrsto prilepljene za podlogu. Pravi odabir lepka vam štedi i vreme i novac, što je pravilo svake gradnje. Kvalitetni materijali i profesionalni rad osiguravaju da vaše ulaganje bude dugotrajno i baš onako kako ste zamislili.

Nasuprot tome, jeftini, loši materijali i neprofesionalna postavka vas na duže staze može koštati više, i vremena i novca, jer biste morali u kratko vremenskom roku sve da radite ispočetka. Zato je važno da prvi korak uradite kako treba, odnosno, da odaberete pravi materijal, u ovom slučaju to je lepak za keramiku kao jedan od ključnih materijala kojima postižete dobro postavljene pločice.

Na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira?

U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko saveta šta sve treba da uzmete u obzir kako biste odabrali lepak za keramiku koji će vam u potpunosti odgovarati. 

Lokacija 

Najpre je važno da razmislite o lokaciji pločica, odnosno, gde će se one nalaziti. Prvenstveno, da li su u pitanju zidne pločice ili podne pločice. Ovaj kriterijum je takođe jedan od važnih kada birate adekvatan lepak za keramiku koji će biti maksimalno efikasan u svojoj funkciji. Druga stvar u vezi sa lokacijom jeste da odredite da li želite da stavite pločice na unutrašnju ili spoljašnju podlogu, a takođe, i u kom je procentu dati prostor izložen faktoru vlage. 

Podloga

Drugi kriterijum koji treba imati na umu prilikom odabira dobrog lepka jeste sama podloga na koju će pločice biti postavljene. Važno je da procenite (sami ili u konsultaciji sa majstorom) prirodu i stanje podloge – da li je stara ili nova, od kog je materijala sačinjena, kakvo je njeno trenutno stanje, itd. U zavisnosti od tih faktora, biraćete i odgovarajući lepak za keramiku. 

Materijal pločica

Treći faktor koji treba imati u vidu prilikom odabira lepka jeste i sam materijal pločica. Da biste odabrali dobar lepak, važno je da ga kupite u skladu sa tim za koji je materijal namenjen – za keramiku, mermer, granit, itd. Zato je savet da prvo kupite pločice koje vam se dopadaju, a tek nakon toga lepak, shodno materijalu koji ste odabrali. 

Zašto je važno da odaberete odgovarajući lepak?

Lepak je jedan od glavnih materijala koji koristite prilikom postavljanja, odnosno, lepljenja pločica. Da bi vaše pločice bile dobro zalepljene, tačnije, pričvršćene za podlogu, važno da lepak u potpunosti odgovara materijalu od kojeg su napravljene pločice.

U slučaju neodgovarajućeg lepka može doći do brojnih neprijatnosti, odnosno do težeg postavljanja pločica, a i njihov vek trajanja bi bio upitan, što znači da biste najverovatnije morali ponovo da lepite pločice nakon određenog perioda. Kvalitetan i odgovarajući lepak za keramiku, ukoliko ste odabrali keramičke pločice, vam obezbeđuje dugotrajnost koju očekujete.