Dnevna soba za većinu nas predstavlja centralno mesto doma u kojem provodimo najviše svog slobodnog vremena družeći se sa ukućanima, gledajući televiziju, čitajući omiljenu knjigu i sl. Isto tako, idealno je mesto za opuštanje nakon naporno provedenog dana na poslu kao i prostor u kojem primamo svoje prijatelje, pijemo sa njima kafu itd. 

Zato se posebna pažnja pridaje njenom uređenju, naročito kada je odabir nameštaja u pitanju. Bitno je da nameštaj bude udoban ali isto tako moderan i ušuškan kako bi se stekao utisak topline i dobio prijatan ambijent za odmaranje i relaksaciju. 

U nastavku teksta, ukazaćemo na par ključnih elemenata na koje treba najviše obratiti pažnju prilikom uređenja dnevnog boravka. 

Od odabira ugaonih garnitura zavisi kakav ambijent ćete imati

Ovde treba biti oprezan i odabrati adekvatan komad nameštaja u zavisnosti od veličine prostorije kao i u od količine udobnosti koju želite da dobijete. Pa tako, ako imate ogromnu dnevnu sobu, ugaonim garniturama biste trebali najviše da se posvetite kada se radi o sređivanju enterijera dnevnog boravka. U ovom slučaju važno je da odabere dovoljno veliku tako da lepo upotpuni prostor (najčešće se kombinuju trosed, dvosed i fotelje). 

Kod manjeg dnevnog boravka ugaona garnitura može da zauzme dosta prostora pa možete umesto nje odabrati dvosed, stolicu za ljuljanje ili lenjivac.Tako ćete dobiti funkcionalan i udoban komad nameštaja koji će obaviti istu funkciju kao i ugaona garnitura. 

U zavisnosti od budžetskih sredstava sa kojima trenutno raspolažete kao i od samog stila koji preferirate zavisi model i boja koji ćete izabrati kada je ovaj komad nameštaja za dnevnu sobu u pitanju. 

Tepisi i zavese za savršen efekat topline

Ono što svakom domu pruža posebnu notu topline naročito tokom hladnog vremena jesu mekani tepisi prijatni na dodir kože. Posebno kada pričamo o prostoru kao što je dnevni boravak. Veliki čupavi tepih ispod ugaone garniture napravljen od kvalitetnog materijala koji je lak za održavanje može biti savršen izbor. Danas u mnogim salonima koji se bave prodajom svih vrsta podnih obloga možete pronaći tepihe interesantnog oblika i dizajna. Takođe, ako su vam stari tepisi i staze dotrajali, sada je pravo vreme da ih zamenite novim i osvežite prostor u kojem najviše vremena provodite kada ste u stanu (kući). 

Pored tepiha, zavese takođe imaju ulogu postizanja efekta topline u životnom prostoru. Prozori koji nisu pokriveni ovim dekorativnim elementom sam ambijent mogu učiniti praznim i monotonim. U prodavnicama koje prodaju trikotažu možete pronaći zaista moderne i nesvakidašnje modele zavesa koje će dnevni boravak učiniti jedinstvenim. 

Nikako nemojte da zaboravite na detalje

Razni detalji dekorativne prirode mogu učiniti čuda za estetski izgled doma, naročito dnevne sobe. Pa tako na primer šareni jastuci u kombinaciji sa sivom ili crnom ugaonom garniturom uticaće da prostor izgleda veselije. Generalno, većina nas za dnevni boravak bira nameštaj u boji mirnijih tonova koji se lako uklapa sa ostatkom predmeta. Zato upravo na detalje treba obratiti pažnju. 

Uramljene omiljene fotografije na zidovima kao i lampa sa zanimljivom rasvetom takođe mogu biti jedna od opcija prilikom odabira dekorativnih elemenata.