Uređenje enterijera predstavlja modernu i traženu profesiju, ali može biti jako zabavno čak i laicima. To je prilika da se izrazi sopstvena kreativnost i unose lično pečat u životni prostor. Pored individualnog ukusa, dizajneri enterijera iz godine u godinu diktiraju trendove i nameću nove stilove enterijera, tako da su vanvremenski komadi nameštaja i dodatni stilski ukrasi retki. Baš takav dodatak enterijeru jesu zebra zavese. Osim što gospodare tržištom već nekoliko godina, ove zavese su se pokazale kao praktične i jednostavne za kombinovanje sa bilo kojim stilom uređenja prostora. Zebra zavese, ili dan noc zavese, kako se često nazivaju, su idealno rešenje za svaku prostoriju u domu, ali i za poslovni prostor. Iako prvobitno namenjene kancelarijama, vrlo brzo su osvojile i prozore u porodičnim domovima. 

Kvalitetan materijal garantuje dugotrajnost

Zebra zavese su posebna, inovativna vrsta rol zavesa. Mogu se instalirati na ram prozora, prostor iznad njega ili na sam plafon. Izrađene su od visokokvalitetnog i izdržljivog platna, koje garantuje godine besprekornog funkcionisanja. Zebra zavese koriste rotirajući mehanizam koji korisnik vrlo lako kontroliše. Ovakav mehanizam podizanja i spuštanja zavese je poseban i po tome što se teško kvari, pošto je lišen nepotrebnih delova. Izdržljivo platno trpi svakodnevnu upotrebu. Uz to, zebra zavese se lako održavaju. Nije ih potrebno često čistiti, pošto platno od koga su napravljene ne upija mirise i prašinu kao klasični modeli zavesa i draperija. Sve što je potrebno je meka krpa i malo mlake vode kojom će se prebrisati platno. Zebra zavese se mogu i usisati ili očistitit paročistačem podešenim na najnižu temperaturu. 

Zebra zavese- sinonim za praktičan dizajn

Popularnost koju među korisnicima imaju, zebra zavese mogu zahvaliti i jedinstvenom dizajnu. Kao što im samo ime implicira, one dolaze u naizmeničnoj kombinaciji debelog platna i prozračne tkanine, pa korisnik vrlo lako može kontrolisati količinu svetlosti koju će zavese propustiti u prostoriju. Ukoliko želi dosta prirodnog svetla, korisnik može potpuno urolati zavese u samo par pokreta. Za malo diskretnije prirodno svetlo, zavese se mogu spustiti niz prozor celom dužinom, tako da prozračne trake propuštaju kontrolisanu količinu svetlosti. Ukoliko korisnik želi da potpuno zamrači prostoriju, jednostavno će dodatno spustiti zavesu, tako da trake debelog platna potpuno blokiraju dnevnu svetlost.

Zebra zavese dolaze u čitavom spektru dezena

Zavese su element enterijera koji će uokviriti kompletan stil prostorije. Sa druge strane, ukoliko odudaraju od koncepta ostalog nameštaja, potpuno će narušiti sklad dizajna. Zbog toga se trendovi u uređivanju enterijera sve više okreću čistijim, neutralnijim, lako uklopivim bojama koje su karakteristične za moderan, minimalistički stil. Najpoularnije su jednobojne zaavese u zemljanim tonovima. Tako će se uz bele zidove idealno uklopiti zebra zavese u kombinacijama bele ili bež boje. Ukoliko je potrebno dodati malo živahnosti u prostor, korisnici se često odlučuju za intenzivnije nijanse kao što su ljubičasta, zelena ili žuta. Na tržisštu se mogu pronaći i različiti dezeni zebra zavesa, od prugica do specifičnih motiva. Ovakvi dezeni mogu oplemeniti dečije sobe, a oni malo svedeniji se uklapaju čak i u poslovne prostore.