Ne kaže se džabe još od davnina „koliko jezika znaš toliko vrediš“. Ova izreka itekako se može smatrati tačnom s obzirom na niz prednosti koje može imati svaka osoba koja je poliglota. Naime, njima su vrata širom otvorena, u bilo koju zemlju da odu, turistički ili u cilju zaposlenja. 

Znanje bilo kog stranog jezika nam omogućava da se lakše sporazumemo sa strancima, da ih dovoljno dobro razumemo naročito ukoliko je u pitanju neki vid poslovne saradnje. Isto tako, lako možete doći do zaposlenja, bilo da se radi o honorarnom ili stalnom radnom odnosu. 

U nastavku teksta dajemo vam nekoliko primera na kojim sve radnim mestima možete graditi svoju karijeru i napredovati u njoj ako ste filolog po struci. 

Prevodilac sa srpskog na ruski jezik ima nekoliko opcija 

S obzirom na činjenicu da je migriranje naših državljana u Rusiju iz godine u godinu sve aktuelnije, uvek se traži jedan više poznavalac ruskog jezika, naročito prevodilac sa srpskog na ruski jezik. Poznato je da je svim osobama koje apliciraju za vizu potreban prevod kompletnih dokumenata sa srpskog na ruski, od radne dozvole, ličnih dokumenata, i sl. Pored posla koji se odnosi na prevođenje, dobri poznavaoci ruskog jezika mogu raditi i u ambasadi, školskim ustanovama, prestižnim inostranim firmama itd. 

Možete dobiti posao stjuarta/stjuardese

Za neke idealan posao može biti letenje i poseta zemalja širom sveta. Naravno, reč je o zanimanju kao što su stjuart/stjuardesa. Ukoliko ste po prirodi elokventni, brzo sklapate poznanstva a pri tom odlično govorite više od dva strana jezika, možete aplicirati na konkursu koji je svake godine aktuelan i postati jedan od članova posade. Odlična zarada i posao pun zadovoljstva i pozitivnih utisaka je nešto što ćete dobiti za uzvrat. 

Operateri u call centrima se uvek traže

Ukoliko vam je hitno potreban posao, uvek možete u oglasima pronaći konkurs za call operatere. Veliki broj poslodavaca kod nas nudi svoje proizvode stranim državljanima na prodaju pa je potražnja za osobama koje odlično poznaju engleski ili neki drugi jezik oduvek aktuelna. 

Ipak, ovaj posao nije za svakoga. Od osobina, pored odličnog konverzacijskog znanja stranog jezika morate posedovati i fleksibilnost, elokventnost i snalažljivost u najrazličitijim situacijama. Pri tome, morate biti i vrhunski prodavac jer od vaše prodaje zavisi koliko ćete novca mesečno zarađivati. Ovaj posao nije toliko plaćen i inspirativan kao posao stjuardese, ali vam nudi mogućnost da steknete iskustvo u komunikaciji sa ljudima i unapredite znanje jezika. 

Rad u ugostiteljskim objektima kao i u poslovi vezani za turizam

Svim hotelima koji se nalaze u našoj prestonici, ali i u drugim većim gradovima Srbije potrebne su osobe na recepciji ali i ugostitelji koji poseduju napredni nivo znanja engleskog ili nekog drugog stranog jezika kao što je nemački, kineski ili ruski. Veliki broj turista posećuje našu zemlju i smešteni su u brojnim motelima, ali i u privatnim hostelima. S obzirom da ne poznaju naš maternji jezik, sa njima se sporazumevanje uglavnom sprovodi na engleskom jer je reč o internacionalnom jeziku koji je ujedno i najzastupljeniji u svetu.