Tehnologija u svetu kompjutera napreduje velikom brzinom i u proteklih desetak godina na polju gejminga je došlo do mnogih inovacija, kao i poboljšanja kvaliteta i korisničkog iskustva već postojećih, ustaljenih naprava za gejmere. Bilo da se radi o stolicama, miševima, tastaturama, džojsticima i volanima, nikad nije bilo lakše i bolje biti gejmer nego danas.

Gejmerske stolice

Gejmerske stolice su jedna vrsta opreme koja je dosta napredovala poslednjih godina. Gejming, a i rad na kompjuteru generalno, obično podrazumeva mnogo provedenih sati sedeći za stolom, što može predstavljati problem kod velikog broja ljudi. Bolovi u vratu, kičmi i donjem delu leda su česta pojava kod onih koji provode dugo vremena sedeći. Srećom, jedan od noviteta jesu gejmerske stolice, koje su dizajnirane imajući u vidu komfor i ergonomičnost koji su potrebni kako ne bi došlo do bolova pri dugom sedenju. Danas postoji dosta kompanija koje se bave isključivo dizajniranjem i proizvodnjom gejming stolica. Isprva, kada su se pojavile na tržištu, bile su relativno skupe, ali sa pojavom većeg broja novih kompanija koje ih proizvode sada su vrlo priuštiva i preporučena stvar za sve gejmere.

Gejmerski miševi

Što se tiče miševa, danas postoji podvrsta gejmerskih miševa koji su posebno dizajnirani za potrebe gejmera, Pored neverovatne ergonomičnosti i ugodnosti, oni imaju i dodatne tastere koje gejmeri mogu podesiti za sve svoje gejmerske potrebe koje njihove video igre zahtevaju. To znači da, što se tice funkcionalnosti, gejming miševi imaju veću funkcionalnost od običnih, te se za njih opredeljuju čak i osobe koje nisu gejmeri, ali im trebaju dodatne funkcionalnosti, poput grafickih dizajnera.

Gejmerske tastature

Gejmerske tastature su još jedan vid gejming opreme kod kojeg je došlo do dodatnog poboljšanja. Poput gejmerskih miševa, današnje gejmerske tastature imaju poboljšanu ergonomičnost za ugodnije korišcenje, kao i mnoštvo dodatnih tastera koji mogu da se podešavaju kako gejmerima odgovara. Što se tiče gejminga, ove tastature su posebno popularne među MMO i RPG gejmerima, koji koriste ove dodatne tastere za takozvane „makro“-e, to jest, obavljanje više funkcija jednim tasterom. Kada je reč o životu tastatura, on je poboljšan i produžen takozvanim „mehaničkim tasterima“ koji, pored toga što ispuštaju lep tiskajući zvuk pri korišćenju, traju mnogo duže, teže se kvare, i relativno ih je lako popraviti ili zameniti. Došlo je do inovacija i na polju estetike, te gejmerske tastature neretko imaju dodatne displeje kao i tastere koje zrače podesivim, proizvoljnim bojama.

Neke igre, poput pilotskih i trkačkih simuliacija, ne mogu se igrati na konvencionalni način koristeći miš i tastaturu. Srećom po gejmere koji su zainteresovani za ovakav tip igara, danas na tržištu postoji mnoštvo različitih uređaja koji će im učiniti iskustva nezaboravnim. Sve je više novih tipova džojstika koji su pravljeni specijalno za određeni tip igara, poput pilotskih simulacija. Za fanove trkačkih igara postoji veliki broj proizvođaca gejmerskih volana, koji u velikoj većini slučajeva sadrže i pedale. Kvalitetnije verzije gejmerskih volana imaju i „Force Feedback“, to jest, vibraciju koja pomaže gejmerima da „osete“ kretanje automobila, nivo trenja, neravnine, uglavnom neverovatno verno simulirajući iskustvo vožnje pravih automobila.

Ovi i mnogi drugi primeri su i više no dobar pokazatelj napretka u gejmingu i gejming opremi. Gejmeri danas imaju veliki broj izbora kako da poboljšaju svoje gejming iskustvo.