Razvoj tehnologije u modernom dobu i potreba za stalnim usavršavanjem i napredovanjem omogućila je i da upotreba računara i igranje igrica dobiju jednu potpuno novu dimenziju uz upotrebu raznih dodataka.

Jedni od najpopularnijih među njima su urapvo volani za PC. Oni su uvek bili bitan element u gejmerskim radnjama, ali nisu oduvek bili tako dostupan proizvod ni što se tiče ponude niti što se tiče raspona cene. Zato danas predstavljaju uređaj bez kojeg je teško zamisliti igranje trkačkih i automobilskih igrica u 21. veku.

Interesantan je podatak da je zabeleženo sve više ljudi koji inače nisu vozači u realnom životu, ali da vožnje u video igrama na računarima obožavaju.

Beleži se sve više igara na temu trka, te se shodno tome i ponuda volana za PC neprestano širi tržištu. Ali kako napraviti najbolji izbor?

Obratite pažnju na funkcije koje nudi i proizvođača

Čak ni najbolja tastatura iz visoke klase ne može da ponudi takav realizam u trkačkim i automobilskim igricama niti toliku zabavu kao što to mogu učiniti volani za PC. Najbolje verzije ovih uređaja podsećaju na prave reli komponente. Zbog toga virtuelna vožnja se može učiniti i te kao realističnom.

Jeftiniji modeli volana za PC mogu se naći u lokalnim radnjama i obično imaju manje komponenti koje se svode na sam upravljač i koji je napravljen od materijala prosečnog kvaliteta.

Modeli koji su napravljeni od kvalitetnijeg materijala izgrađeni su od boljih i izdržljivijih materijala te je shodno tome i njihova cena veća. Pogotovo ako nude brojne druge funkcije.

Razni modeli i komadi, novi ili polovni, mogu se naći i na internetu u online prodavnicama nove i polovne robe.

Dodatni delovi koji se mogu kupiti

Volani za PC mogu doći kao jedini proizvod u pakovanju, odnosno setu, ali mogu dolaziti i u kompletnim setovima sa kojim igranje trkačkih i automobilskih igara postoje realnije. Običan set može se proširiti ručicom menjača ili pedalama koje su zaslužne za stvaranje realističnije dimenzije.

Neki volani za PC imaju opciju koja se naziva ,,force feedback“ koji podrazumeva da na volanu može da se oseti svaki udarac ili otpor pri vožnji, kao i rupa na putu na primer. I tu treba razlikovati nekoliko modela.

Da li ga kupujete za sebe ili kao poklon?

Jedan od čestih poklona za rođendane i druge važne datume bliskim osobama u poslednih par godina, a koji su tinejdžerskog doba ili ljubitelji gejminga, upravo su volani za PC. Za početnike kojima je dugo želja da isti poseduju treba kupiti one prosečnih cena. Nikada ne možete biti sigurno koliko će novi uređaj biti zabavan onom kome ga kupujete zato treba početi od prosečnih cena i elemenata koji se nude.

Ako volan za PC kupujete za sebe onda ćete bolje znati šta je to što tražite.

A ako birate da ovo bude poklon za iskusnog gejmera onda se biraju modeli koji su mnogo više responzivniji, odnosno gleda se da bude potupno usklađen sa igricom. Obično su to modeli napravljeni od kvalitetnijih materijala i imaju mnogobrojne funkcije odnosno više komandi.