Transparentnost. To je pojam koji je obeležio poslednju deceniju. Da bi nešto bilo verodostojno, mora biti snimljeno, u suprotnom kao da se nije ni dogodilo. Nevažno je na kakvoj poziciji radite ili kakva vam je priroda posla, nevažno je da li je u pitanju neko mosto koje ste obišli, restoran koji ste posetili, sve mora biti ispraćeno bar fotografijom kao potvrdom. Samo reč, nepotvrđena snimkom, bilo koje vrste, nema nikakvu težinu.

Ne moramo se bojati da nam se događa Orvelova „1984“, ali moramo biti pod budnim okom video nadzora.

Gde je sve potreban video nadzor?

Vremena su čudna, nepouzdana, institucije su zakazale, te čovek mora o sebi i svojoj imovini sam da se brine. Nevažno je da li držite kafić, restoran, prodavnicu ili trafiku, ako osećate potrebu za tim, svakako bi trebalo postaviti video nadzor. U prilog tome ide i činjenica da kada današnji vešti lopovi uoče da vaš objekat nije pod kamerama (a vešti su i sposobni da to primete), rizikujete da postanete laka meta sitnog kriminala.

Sa druge strane, ukoliko imate veliko dvorište ili se vaš dom nalazi u vrlo prometnoj ulici, potpuno je prirodno da biste želeli da osigurate svoj prostor. Sasvim je u redu da svaki kutak svoga poseda imate u vidu ili da želite da vidite ko vam zvoni na vratima. Ovo vreme otuđenja je naše podatke učinilo lako dostupnim svima, pa tako, potpuno legitimno svako može da vam se pojavi na vratima (stranački aktivisti, „lažni humanisti“ koji sakupljaju pomoć, lažni prosjaci, ponuđači različitih kablovskih i mobilnih operatera, rođak koji ubija vreme do autobusa, pa je rešio da vas obiđe,…). Sve zgrade su sada obezbeđene i video nadzorom na ulazu, a one koje su odavno podignute, naknadno dobijaju svoje „oko sokolovo“ pred glavnim vratima.

Po trgovima i ulicama video nadzor postoji već neko vreme. To doprinosi bezbednosti građana, ali i boljem uvidu u različite situacije (krađe, sukobe, sudare, praćenja begunaca i sl). Na njih smo se već i navikli i istina je da u kriznim momentima mogu puno da pomognu.

Kako izabrati?

Jednostavno. Samo bi trebalo da definišete šta vam je tačno potrebno. Odredite šta želite da stavite pod video nadzor – koji prostor, koji ćošak, koliki prostor, sa kakvom vrstom snimanja itd.  U svim specifikovanim prodavnicama moći će dodatno da vas upute i pomognu vam. Važno je samo da nabavite baš ono što vam je potrebno i onako kako želite. Jedino time bi trebalo da se vodite, a ne i cenom (zato što ono što je najskuplje, nije možda, za vas najpodesnije i ne odgovara vašim željama).

Šta je potrebno od propratne opreme?

Pred kamera za video nadzor, ceo sistem ovih instalacija podrazumeva i video rekordere, monitore, na kojima će biti prikazana slika. Zatim je neophodna dovoljna dužina kablova koji će to spojiti. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je, kao i kod ostalih ovakvih uređaja, memorija. Kako biste napravili potrebnu bazu podataka, važno je da vaša „mašina“ to može da uskladišti. Međutim, to opet zavisi od vaših želja i potreba. Poželjno je da sve spoljne jedinice video nadzora budu vodootporne i otporne na mehanička osštećenja.