Uvek je teško oprostiti se od leta i predivnih toplih, dugih dana, ispijanja kafa napolju, roštiljanja u dvorištu i svega onoga zbog čega je leto tako posebno. Ali onda se možemo vrlo brzo prisetiti šta nam sve donosi jesen (posebno u pogledu hrane) i shvatiti da kraj leta znači početak jednog od najboljih godišnjih doba – jeseni! 

Jesen znači jabuke, orašaste plodove, bundeve i sve što možete napraviti od njih. Tu su predivni topli napici i ukusni obroci. Jesenja hrana nam greje dušu više od jesenje odeće i dubokih cipela i ljubitelji ovog godišnjeg doba će to sigurno potvrditi. Zato smo rangirali jesenje poslastice od dobrih do spektakularnih zbog kojih smo jedva čekali da ovo godišnje doba dođe.

Bundeva

Kraljica jesenjih poslastica mora biti na prvom mestu, pre svega zbog svoje primene u najrazličitijim receptima, a zatim zbog nutritivnih bogatstava i ukusa. Kad bismo svaki dan jeli šolju kuvane bundeve dobili bismo sve dnevne potrebe za vitaminom A, jednu četvrtinu naših potreba za vitaminom C, dobar deo vitamina E i B i dozu preko potrebnih kalijuma, bakra, mangana i gvožđa.

Konzumacijom pečene ili kuvane bundeve pomažete svom organizmu u sprečavanju dijabetesa i srčanih bolesti, podržavate zdravlje kostiju i ulepšavate ten. Ovaj moni uticaj bundeve možemo pripisati beta-karotenu,  antioksidansu koji narandžastom povrću daje boju (pogađate – i šargarepi). Uvek je najbolje kupiti celu bundevu pa je uz malo napora iseći kod kuće, jer ćete tako sačuvati sve njene prednosti, a to vam daje mogućnost i da osušite njene semenke. Minerali koji se nalaze u semenkama bundeve (fosfor, magnezijum, mangan, bakar, cink, gvožđe), omega 3 i 6 masti i proteini su nešto što je obavezan jesenji dodatak dok uživate uz omiljenu seriju ili film. Bosch rerne imaju opcije isušivanja ovakvih plodova i skratiće vam vreme pripreme zdravih grickalica koje ćete imati dugo, dugo u svojim zalihama.

Tikvice

Obožavamo tikvice kako god da su spremljene, a idealne su za sve koji vode računa o svojoj ishrani. Kada su najbolje? Pa..u jesen. Možete je kuvati na pari sa puterom i solju, peći u rerni, pohovati, puniti mesom ili povrćem, praviti rezance i lazanje od nje…za šta god da se odlučite, dobićete zdrav prilog ili sjajno glavno jelo. Tikvice takođe daju gotovo polovinu naših dnevnih potreba za vitaminom A, više od bilo kog drugog povrća. U pitanju je moćan antioksidans koji nam daje jasnoću vida, jača imuni sistem, pomaže u prevenciji raka, može smanjiti upalu i štiti srce.

Osobe na dijeti neće pogrešiti ako im tikvice svakodnevno budu na meniju kao zamena za testa.

Kao poslasticu, od nje možete napraviti pitu, zatim palačinke, fantastične čorbe, a ako ih pečene prelijete medom, cimetom i prepečenim lešnicima, dobićete specijalitet za koji će svako tražiti tanjir više.

Jabuke

Da li ste znali da su jabuke jedno od najzastupljenijeg voća na planeti i da se uzgajaju u preko 3000 sorti?

Stara poslovica „Jedna jabuka na dan tera doktora van“ je itekako istinita jer su jabuke bogate hranljivim materijama koje sprečavaju bolesti, flavonoidima i dijetalnim vlaknima. Veliki deo dobrih sastojaka je u kori, pa je nikada ne ljuštite. Vlakna jabuke mogu pomoći u smanjenju lošeg holesterola, važnog za prevenciju zdravlja srca i moždanog udara. Fitonutrijenti u jabukama mogu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i demencije. Antioksidansi u jabukama pomažu u smanjenju rizika od neurodegenerativnih poremećaja poput Alchajmerove bolesti.

Nećete pogrešiti ni sa jednom vrstom jabuke, ali neke sorte su hranljivije od drugih. Tako na primer Greni Smits ima najpovoljniji efekat na dobre crevne bakterije, što može biti važno za prevenciju dijabetesa. Jabuku jedite sirovu, ali za toplu i ušuškanu jesen je najlepše kada su pečene u rerni sa malo meda i cimeta. Dodajte ih u salatu za egzotičan ukus, ali za šta god da se odlučite – nećete pogrešiti.

Kruške

Iako su slađe i sočnije od jabuka, kruške su veoma niskokalorične i imaju samo 58 kalorija na 100 grama što implicira da su idealne ukoliko ste na dijetalnim režimima ishrane. 

Kruške, kao i jabuke, pune su fitonutrijenata i antioksidanata. Kao i kod jabuka, njihova vlakna mogu pomoći u smanjenju telesne težine, smanjuju rizik od raka debelog creva i redovnom konzumacijom doprinose smanjenju lošeg holesterola. Kruške sadrže vitamin C kao i većina voća, ali su takođe dobar izvor minerala uključujući gvožđe, mangan, magnezijum i cink. Cink je važan pojačivač imuniteta koji pomaže u smanjenju sezonskih simptoma alergije. Ono što je zanimljivo kod krušaka je da su među najmanjim alergenima od svih vrsta voća, pa se preporučuju kao siguran dodatak za pripremu hrane i najmlađima. U tradicionalnoj medicini su se koristile za lečenje probavnih poteškoća, kolitisa i upale žučne kese.

Uvek je dobro da biramo domaće, pa ako ste u mogućnosti da baš takve kruške pronađete, isecite je na kriške u zelenu salatu uz dodatak parmezana ili gorgonzole sa tostiranim lešnicima. Savršeno se kombinuju zajedno.

Hladniji dani zahtevaju topliju i zasitniju hranu, pa tako pored gore navedenih obaveznih jesenjih namirnica, ne smemo zaboraviti karfiol, prokelj, batat, urme….Imate li vašu omiljenu jesenju poslasticu?