Moderan čovek koristi efekte trčanja za rešavanje viška kilograma i poboljšanje zdravstvene situacije, a bodibilding za izgradnju mišića i estetiku tela. Kada se ukombinuju ove dve stvari, može se samo pojačati efekat telesnog vežbanja. Mnogi početnici u sportu ne znaju da upravo trčanje daje snagu i energiju pomažući u izgradnji mišića, dobrom držanju tela i kondiciji.29

Trake za trčanje su dobar izbor za bodibildere

Trčanje u bodibildingu zahteva pravilnu pripremu tela. Dakle, prvo vežbe dizanja, čučnjevi, utege, sklekovi i slično, kako bi se omogućio razvoj mišićnih vlakana, a nakon toga trčanjem proizvoditi više energije. Potrebno je trčati u intervalima, pre svega dugo i sporije kako se ne bi prekoračio određeni broj otkucaja srca.

Najbolje je trčati jednom do dva puta nedeljno – maximalno 60 minuta, i to dan nakon što ste u teretani obavili vaše treninge snage. Povoljno je da koristite trake za trčanje kako biste na monitoru mogli da podesite odgovarajuću brzinu i pratite broj otkucaja srca, ali takođe i da hodate po ravnoj podlozi ne vršeći jak pritisak na pete usled velike težine. Trčanje na traci kod kuće je svima najzogodnije, jer štedite vreme koje vam je potrebno za odlzak do teretane. Veliki zbor povoljnih traka za trčanje pogledajte ovde https://www.ringsport.rs/trake-za-trcanje.

Bitno je između kombinacije ova dva treninga praviti jedan dan odmora kako biste mogli da opustite mišiće i ne opteretite zglobove.

Trčanjem do savršenog sportiste

Vidno primetni pozitivni efekti trčanja, pored rasta energije, jesu izdržljivost, zatim, snabdevanje ćelija većom količinom kiseonika, bolji protok krvi, poboljšanje plućnih funkcija, lučenje dopamina i slično. Takođe, putem znoja izbacuju se toksini i normalizuje metabolički sistem. Sve ovo može pomoći jednom bodibilderu da ima bolju pokretljivost, organizaciju, dobro raspoloženje i volju. Ove dve komponente, zajedno dovode do povećanja telesnog potencijala, dobre konstrukcije hormonske sfere i pozitivnih udela na centralni nervni sistem. Zvuči kao savršen sportista, zar ne?

Telesna konstitucija i način treninga

Osobi koja ima mršavo telo gde je masni sloj na prvi pogled odsutan preporučljivo je da izvodi vežbe snage i izdržljivosti kako bi se u potpunosti povećala mišićna masa. Jedan dan pre treninga trčanja, mršava osoba ne treba da opterećuje mišiće nogu u treningu snage.

Osoba ovakve telesne strukture treba da trči veoma sporim tempom i ne ubrzava, a vremenski period ukupne sesije ne bi trebao biti duži od 20 minuta.  Zatim, osoba koja ima snažan izgled tela sa blagim viškom masti, treba da koristi u trčanju ubrzanja. Za ovaj telesni tip preporučuje se jutarnje trčanje trajanja do 45 minuta, a onda večernje vežbanje snage. Takođe, potrebno je da izbegavaju opterećenja nogu sa čučnjevima. Zatim, osobe koje imaju atletsku, skladnu kompoziciju tela, treba da trče u jednom ritmu, optimalno do 40 minuta.

Kombinaciju bodibildinga i trčanja možete izvoditi u teretani kako biste uštedeli vreme i energiju. Koristeći trake za trčanje nećete doživljavati atmosferske promene koje bi vam mogle odlagati trening i sprečavati napredak. Ali, veoma je bitno odabrati kvalitetnu teretanu.

Koji su kriterijumi kvaliteta za odabir teretane

 

Pre svega, fokusirajte se na dobru ventilaciju, a zatim na količinu i kvalitet opreme, veličinu prostora i na trenersko osoblje koje ima iskustvo i dostupnost. Dobra teretana bi trebala posedovati benč klupu, kros mašinu, dodatne sprave za izgradnju bicepsa i leđnih mišića, zatim, klupe za leđnu ekstenziju i trbušnjake, lat mašinu, sprave namenjene za mišiće nogu, razboj, smit mašinu, gladijator spravu, bicikl za trčanje.

Nezaobilazne sprave svake teretane, pogotovo kada je reč akcenat na bodibildingu, trebale bi biti trake za trčanje koje poseduju veliki izbor opcija. Trake za trčanje zadovoljiće potrebe svakog sportiste pružajući užitak.