Da li ste znali da adekvatno izabrano osvetljenje daje krajnji pečat prilikom uređenja doma? Nalaženje prave rasvete za naš dom može da bude ne tako lak proces. U tom slučaju bolje je biti unapred pripremljen i dobro informisan kako bismo izbegli nepotrebna nerviranja. 

U potrazi za idealnim osvetljenjem ljudi prave slične greške. Kako bi vam olakšali proces kupovine rasvete za vaš dom, dajemo vam listu stvari koje je potrebno da uradite, kao i ono što je potrebno da izbegnete. Ova lista napravljena je uz pomoć stručnjaka iz salona rasvete Mobiliart

Planirajte unapred kupovinu rasvete

Pre nego što krenete u potragu za savršenim osvetljenjem ispalnirajte svaki korak vaše potrage. Prvi korak je da sagledate koja vrsta osvetljenja je potrebna i adekvatna u odnosu na namenu prostorije u kojoj će rasveta biti postavljena.

Luster je odličan izbor za foaje ili veliku ulazno predsoblje, dok je zidna rasveta dobra za kupatila. S obzirom da tražite svetiljku koja bi trebalo da se uklopi u već postojeći dekor vašeg doma odredite unapred veličinu lampe i stil u kojem je dizajnirana.

Izmerite tačne dimenzije prostorije

Ako znate dimenzije prostorije mnogo će vam biti lakše da izaberete osvetljenje za nju.  Izbegavajte odokatvno da određujete veličinu prostora, već izmerite njene tačne dimenzije. Primera radi, ako su plafoni u prostoriji niski, greška je tu postaviti viseći luster. Za ovakvu prostoriju više pristaje neka plafonjera. Luster bi se pre slagao uz visoki plafon i prostoriju u kojoj je veliki promet.

Znajte težinu i dimenzije lampe

U prodavnici gde je veliki izbor rasvete  može vam za oko zapasti neka posebna lampa, međutim kada istu donesete kući možete shvatiti da ona nimalo ne pristaje enterijeru tako što je ili suviše mala ili prevelika za taj prostor. Tako se može desiti da su izabrane lampe prevelike i predugačke za mesto iznad kuhinjskog ostrva. 

Težinu lampe je takođe bitno uzeti u obzir prilikom kupovine. Važno je pogledati specifikaciju na pakovanju lampe i uporediti da li su nosači odgovarajući u odnosu na arhitektonsko rešenje prostorije i električnu postavku u kući.

Dajte prednost funkciji, a ne formi

Na tržištu rasvete ima divnih i stilizovanih lampi, kao i osvetljenja koje je u trendu. Bez obzira u kom stilu je vaš dom opremljen i da li se radi o tradicionalanom, rustičnom, modrnom ili industrijskom dizajnu, lampa koju birate bi trebalo da odgovara, pre svega, vašem senzibilitetu. 

Ukoliko bazirate kupovinu lampe samo po izgledu možete pogrešiti.  Najviše pažnje bi trebalo posvetiti funkcionalnosti lampe i nameni prostorije u koju tu lampu smeštamo.  U tom smislu potrebno je izabrati odgovarajuću jačinu svetla i način na koji je ona usmerena. 

Razmislite šta tačno radite u određenoj prostoriji i da li vam je potrebno ambijantalno svetlo, direktno, osvetljenje ili možda neka diskretnija rasveta.

Ne naglašavajte centralno osvetljenje

Umesto samo jednog centralnog osvetljenja bolja ideja je da se u prostoru koristi više različitih načina rasvete.

Uz centralno osvetljenje odlično se kumbinuju podne lampe, stona rasveta ili zidne svetiljke. Centralno osvetljenje je potrebno da bude postavljeno i ono je dobro kao opšta rasveta.  Međutim, miks različitih rasvetnih tela daće uravnoteženo osvetljenje i stvoriće lepši ambijent.