Mnogi pacijenti kada se odluče za odlazak kod stomatologa to učine kasno, odnosno kada je proces odavno u toku i kada je potrebno lečiti kanal korena zuba.

Zbog bola i neprijatnosti koje mogu da nastanu najčešće se stomatološki pregledi odlažu, a to samo dovodi do pogoršavanja trenutnog stanja zuba.

Da li vam je lekar zatražio ortopan?

Snimak zuba pomoću kojeg se detaljno vidi stanje u kojem se nalaze vaši zubi naziva se ortopan. Snimanje zuba je bezbolno i traje svega nekoliko minuta. Ukoliko ste stomatološke preglede odlagali dugo, onda se pomoću ortopana najlakše mogu ustanoviti problemi sa zubima, ako ih ima. Tek kada se izvrši snimanje zuba može jasno da se dijagnostifikuje stanje u kojem čitav zub nalazi, ali ne samo zub nego i koren zuba i kanali.

Kada se zanemare stomatološki pregledi, onda uglavnom nastaju problemi koji moraju da se reše tako što prvo treba da se leči kanal zuba. Iako možda deluje da će lečenje biti bolno, moderna tehnologija i savremene metode lečenja čine da se probemi vrlo brzo reše. Nekada je to moguće samo jednim tretmanom, a nekada su dva tretmana dovoljna kako bi se kanali i koren zuba izlečio.

Kako se leči koren zuba?

Najpre treba reći da se zubi sastoje iz mekog tkiva, odnosno pulpe koja predstavlja unutrašnji deo i od spoljašnjih struktura koje su tvrde, a to su dentin, gleđ i cement. Vezivno tkivo, limfni i krvni sudovi nalaze se u zubnoj pulpi, a značajnu ulogu u rastu i razvoju zuba imaju i nervi koji se takođe nalaze u pulpi.

Nakon što se zubi razviju, nervi postaju osetljivi na hladne i tople nadražaje. Ako su reakcije jake, onda znači da je došlo do ozbiljnog oštećenja zubnog nerva. Do ovog dela zuba pristup je ograničen, pa svako nastalo oštećenje mora pažljivo da se leči.

Ako je u unutrašnjosti zuba došlo do snažne infekcije zubne pulpe, onda se preporučuje endodontski tretman. A šta zubnu infekciju uzrokuje?

Naime, do zubne infekcije može doći ako se nagomilaju bakterije, ukoliko se zub povredi i ako se karijes ne sanira pravilno. Nikako se ne preporučuje odlaganje endodontskog tretmana, jer što se tretman duže odlaže, to je manja mogućnost izlečenja zuba, a onda lekari dolaze u situaciju da oštećeni zub treba izvaditi.

Šta je endodontski tretman?

Zato se na vreme obratite stomatologu, a on će sve učiniti da endodontskim tretmanom vaš zub izleči. Kada se koren zuba leči, najpre se ispiraju bakterije i sastojci nerva koji je umrtvljen, a onda se mehanički čisti zahvaćeno područje. Kada se kanal ispere, sledi ispunjavanje unutrašnjeg prostora, a za to se koriste specijalne paste i končići koji imaju ulogu da zatvore zub. Na ovaj način se sprečava ponovno prikupljanje bakterija i nastajanje uplnih procesa koji izazivaju neprijatnost i bol.

Stomatolozi endodontski tretman izvode uz anesteziju, tako da pacijenti ne moraju da strahuju, neće osetiti nikakav bol tokom ove intervencije. Kako je tehnologija sve više napredovala, tako se i proces lečenja zuba pojednostavio, pa se u ovim situacijama može koristiti i laser. Upotrebom lasera lečenje korena zuba je bezbolno i preciznije, a s obzirom na to da ima anitbakterijsko dejstvo, ne iznenađuje što se lekari najčešće odlučuju za ovaj vid lečenja.