Finansijska stabilnost je jedan od bitnih faktora u životu, pogotovo u periodu kada se ekonomska situacija u svetu menja svakodnevno. Jedan od najboljih načina da se očuva i sačuva ušteđevina jeste ulaganje novca u stvari koje su stabilne i nude šansu da se investicija povrati u potpunosti. Ukoliko se odlučite za investiranje novca, potrebno je da razmislite u šta želite da uložite taj fond kako bi vaša investicija bila sigurna i kako biste nakon određenog vremena povećali investiciju. Postoji nekoliko dobrih ideja koje predstavljaju pametno ulaganje za sve koji žele da sačuvaju ušteđevinu i premoste inflaciju i sve promene koje se dešavaju na globalnom finansijskom nivou.

Započinjanje posla

Pandemija je donela potrebu za poslovima koji nam pre toga nisu bili potrebni i stvorila uslove da svi koji žele da započnu posao dobiju šansu. Kada je u pitanju investiranje u posao, neophodno je da pronađete onaj koji će uspešno poslovati kako ne biste izgubili novac i početni kapital. Prvo istražite tržište kako biste se uverili da je vaša ideja potrebna i ima šanse za uspeh. Nakon toga napravite detaljan plan koji će uključivati svu neophodnu dokumentaciju i finansijski plan koji ćete pratiti kako biste uspešno otvorili posao i počeli da poslujete.

Verovanje u tuđu ideju

Ponekad je posao posrednika najbolja investicija – neko drugi ima ideju, a na vama je samo da budete sponzor te ideje i pomognete da se ona realizuje. Na ovaj način nemate nikakvih dodatnih obaveza osim da investirate novac. Pre investiranja dobro istražite da li osoba u čiju ideju ulažete ima realne procene i da li je dobro procenila tržište. Ponekad se desi da usled nepravilnih radnji posao propadne i više nema šanse da povratite investiciju i svoj novac. Raspitajte se o ličnim poslovima u vašem mestu i da li postoji potreba za otvaranjem još jednog pre no što se odlučite da uložite novac.

Ulaganje u nekretnine

Nekretnine se smatraju kao najbolja investicija jer cena kvadrata prati sve promene u ekonomiji. Godinama unazad se ne beleži nijedan pad cene kvadrata usled nestabilnog odnosa ponude i potražnje ali i sve manje dozvola za gradnju. Stoga se odlučite da investirate u nekretnine, bilo da želite da zadržite ili preprodate odabrani stan ili kuću. Kada je u pitanju nekretnina u koju nećete morati ulagati dodatni novac, prednjači sve popularnija novogradnja koju Novi Beograd ima da ponudi. U ovom slučaju nemate dodatnih investicija te možete da pronađete nekretninu u koju ćete odmah na početku uložiti sav novac.

Ulaganje u akcije

Akcije su verovatno još uvek velika nepoznanica svima koji se ne bave ovim poslom ali i dalje važe za sigurnu investiciju ukoliko možete da procenite koji posao ima budućnost. Postoje finansijski savetnici kojima je berza glavna struka i mogu da vam pomognu da pravilno odaberete u koje akcije želite da uložite. Brokeri ističu da ukoliko želite da uložite u akcije, to mora biti na “veliko” jer se drugačije ne isplati. Kako ne biste rizikovali propast investicije, edukujte se o akcijama, promenama na berzi ali i kako ove stvari zaista funkcionišu kako biste izbegli loše investiranje.

Štednja u banci

Za mnoge i dalje najsigurniji vid štednje jeste štednja u banci, pogotovo za one generacije koje nisu navikle da novac preusmere u nešto drugo. Ipak, ovo je i dalje isplativ vid štednje i može značajno da uveća vašu investiciju i ponudi vam sigurnost da je vaš novac na pravom mestu. Pronađite banku koja će vam dati najbolju ponudu za štednju i dobro proučite sve uslove štednje kako biste bili sigurni da razumete sve klauzule ugovora. Takođe, raspitajte se o dinarskoj i štednji u drugim valutama kako biste dobili najbolji procenat štednje na kraju.

Kada je u pitanju investiranje, potrebno je da istražite različita tržišta i pronađete najsigurniju investiciju koja će vam osigurati zaradu. Postoje ulaganja koja su sigurna i zahtevaju određeni vremenski raskorak u odnosu na trenutak od kad investirate novac pa do trenutka dok vaša zarada ne naraste.