Prvi septembar i nabavka školske opreme je za nama. Kao mama školarca koji je krenuo u 4. razred imam iskustva i super savete kako se biraju rančevi za školu za dečake i devojčice. Kakav oblik da tražite? Anatomski ili obični? Na šta da obratite pažnju?

Imam odgovore na sve dileme osim koju boju da odaberete, to ćete najbolje uraditi sami.

Rančevi za školu za dečake i devojčice se biraju po uzrastu!

Prvo pravilo je da rančevi za školu za dečake i devojčice budu odabrani prema tome koji razred dete pohađa. Ne kupuje se isti ranac za niže razrede osnovne škole i za starije osnovce.

Učenici do 4. razreda nemaju dovoljno razvijenu kičmu za težinu napunjene torbe pa im kvalitetni rančevi za školu za dečake ili devojčice u tome mogu pomoći. Moje rešenje je da se pažljivo ispita više rančeva i da se tako pronađe idealan.

Na šta je važno da se obrati pažnja?

Kao roditelj vam savetujem da na prvom mestu gledate kakvu podršku ranac pruža leđima školarca. Sprovedite jednostavan test: ubacite nekoliko težih knjiga i podignite ranac. Dobri rančevi za školu za dečake i devojčice neće menjati izgled jer imaju čvrsto dno. Za leđa nikada nije dobro da školska torba visi sa leđa i nikako ne treba da bude duža od donjeg dela leđa.

Ranac treba da stoji uz leđa, ali da je prijatan za nošenje. Anatomski rančevi i torbe ispunjavaju ovakve uslove, ali ako vam takav model ne odgovara, onda odaberite neki koji ima približne karakteristike.

Široke i čvrste naramenice su drugi bitan faktor. Ne pristajte na kompromise jer su ove stvari važne i deci olakšavaju nošenje knjiga. To je obaveza nas kao roditelja.

Ja sam svoju „lekciju“ naučila kada sam videla kako moje dete povija kičmu napred i ima tragove od naramenica. Istog dana sam potražila zamenu. Ako već nose nekoliko kilograma više nego što je preporučeno, onda nek mu ranac pomogne u tome.

Ja sam odabrala ranac koji je anatomski i ima kopče sa prednje strane za dodatnu podršku i vezivanje preko stomaka. Izuzetno korisna stvar kada je torba dosta teška, a dete putuje gradskim prevozom u gužvi, na primer. Na ovaj model mogu da se kupe i točkići, mi ih nemamo, ali dobro bi došli onima koji imaju nastavu u prizemlju.

Kada ste pronašli najbolji izbor u okviru zdravstvenih saveta, obavezno pronađite model koji ima ili zasebne pregrade za udžbenike, ali i nekoliko džepova sa šnirevima za sitnice i dodatnim otvorenim spoljnim pregradama ( za vodu, na primer).

Odabir boje poverite detetu, ali obavezno proverite da li ranac ima „mačije oči“ koje će pomoći da dete bude uočljivo vozačima i drugim pešacima.

Ovakvi rančevi za školu za dečake ili devojčice koštaju. Nećete ih pronaći za 1000 dinara, ali treba imati na umu jednu veliku prednost – moje dete četvrtu godinu za redom nosi isti ranac! Ne menja se. Jednako je čvrst. Dovoljno veliki za sve veći broj udžbenika.

Možda je najlakše da u online knjižari proverite karakteristike i onda sa detetom odaberete konačnu boju i model. Vredi uložiti u skuplje modele jer zdravlje dece nema cenu!