Iz statističkog ugla kada je oboljenje zglobova u pitanju, artritis predstavlja jednu široko rasprostranjenu bolest među stanovništvom. Naročito je prisutan kod populacije koja je već uveliko zakoračila u petu deceniju života. 

Problemi sa bolom i ukočenošću kao i nemogućnost pokretanja zgobova samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati da ste oboleli od artritisa. Ponekada se kod pacijenata može javiti i otečenost zglobova u predelu gornjih i donjih ekstremiteta. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma, preporuka je odmah se obratiti lekaru kako bi se bolest na vreme dijagnostifikovala jer tada postoje veće šanse za izlečenjem. 

Koji je najbolji lek za artritis?

Za početak treba napomenuti da konkretan lek za artritis u farmaceutskoj industriji ne postoji, bez obzira o kakvoj vrsti artritisa je reč. Od medikamenata jedino što možete konzumirati jesu analgetici za otklanjanje bolova koje će vam prepisati lekar. Nikako na svoju ruku ne biste smeli da koristite lekove na bazi kortikosteroida jer tada rizikujete trajno oštećenje zglobova.  Dakle, od pojedinih lekova mogu se javiti nuspojave koje mogu samo dodatno pogoršati zdravstveno stanje pacijenta. 

Obloge od đumbira mogu ublažiti bol i nelagodnost u predelu zglobova

Skoro da nema bolesti koje se barem malo ne može ublažiti nekim lekom iz prirode. Slično je i sa artritisom. Pokazalo se da su obloge od đumbira izuzetno delotvorne za otklanjanje tegoba kod artritisa. Da biste ih napravili biće vam potreban svež koren ove vrlo lekovite biljke koji je potrebno prokuvati par minuta u vodi a zatim sačekati da se tečnost u potpunosti ohladi. Zatim će vam trebati malo gaze ili neka pamučna krpa za obloge. Obolela mesta treba previti i sačekati obloge da deluju. 

Sa druge strane, stručnjaci preporučuju i čaj od đumbira za svakodnevno konzumiranje u otklanjanju bolova u zglobovima. Sveži sok od đumbira deluje protivupalno o bilo kojoj bolesti da se radi. 

Terapije se podrazumevaju

Nešto što definitivno daje najveće rezultate kada je izlečenje artritisa u pitanju jesu adekvatne fizikalne terapije koje se pacijentu prepisuju od strane fizioterapeuta ili fizijatra. Važno je na vreme započeti sa terapijama i biti istrajan. Nikako ne biste smeli da ih preskačete jer tako samo štetite sebi i svom zdravlje. Pojedine vežbe istezanja povećavaju pokretljivost zglobova dok istovremenu utiču na smanjenje bolova i ukočenosti. Fizioterapeut će vam pokazati kako pravilno da ih radite i kojim intenzitetom. Vežbe treba da vam budu prijatne i relaksirajuće.

Pored vežbi istezanja, odlično su se pokazale i određene vežbe u vodi . Opšte je poznato da nam voda prilikom vežbanja pruža otpor pa je tako intenzitet vežbanja znatno jači i snažniji. Poseta nekom banjskom bazenu u okolinu može vam biti itekako od koristi. Već nakon nedelju dana vežbanja u vodi primetićete određene rezultate u smislu da će vas zglobovi manje boleti i manje biti otečeni. 

Najvažnije od svega je razgovor sa lekarom o tome kako bolest napreduje jer u zavisnosti od toga u kakvom stadijumu se nalazi bolest zavisiće i kakva terapija je u tom trenutku najprihvatljivija za pacijenta. Takođe, pacijenti se moraju odreći svih onih svakodnevnih aktivnosti koje ih dodatno iscrpljuju i dodatno pojačavaju bol u zglobovima.