Najnovije vesti dana čine događaji najčešće iz oblasti politike, ekonomije, društva koji su se desili iznenadno i neočekivano i koji za sobom ostavljaju dugotrajne i duboke posledice.

Najnovije vesti dana veoma često informišu čitaoce ili gledaoce o velikim prirodnim ili društvenim katastrofama koje menjaju život ljudi u određenom delu sveta. To mogu biti događaji koji će ući u udžbenike iz istorije i o kojima će generacije učiti decenijama kasnije.

Kako se najnovije vesti dana prenose na internetu i televiziji, a kako u štampi?

Najnovije vesti dana nekada nije bilo moguce objavljivati na način koji je nama danas ppoznat – kada su jedino sredstvo informisanja bile novine, koje su morale biti pripremljene i odstampane satima ili danima pre nego sto ce doci u ruke citalaca. 

Pojavom moderne tehnologije prenošenje najnovije vesti dana se promenilo iz korena. Već sredinom dvadesetog veka, razvojem televizije došlo je do ključnih izmena.

Tada su se u vanrednom programu emitovale najnovije vesti dana, a reporteri su hitno odlazili na mesto događaja kako bi saznali što više novih informacija. Ukoliko bi vest bila „veća“, televizijske stanice bi prekidale program i emitovale specijalne emisije u vezi najnovije vesti. Ta praksa jednako je zastupljena i danas.

Pojavom interneta i pametnih telefona prenošenje najnovije vesti dana se definitivno potpuno promenilo. Vest se najbrže širi na brojnim internet portalima, a kako je na svetu sve više korisnika pametnih telefona, čovek 21. veka se sve manje informiše putem televizije i štampanih medija – sve što ga zanima potražiće upravo na nekom od portala.

Zbog lakoće i brzine kojom se najnovije vesti dana objavljuju poslednjih godina, čitaoci su postali zahtevniji, pa novinari često nemaju prostora za detaljno istraživanje pre objavljivanja vesti, Informacije se puštaju na portal odmah, a tek nakon toga sledi istraživanje svih potrebnih detalja.

Celoviti tekstovi  sa svim detaljima određenog događaja se zbog toga pojavljuju samo u štampanim izdanjima sutradan ili tek kasnije. 

Štampana izdanja shvataju da  da ne mogu da se takmiče sa brzinom koju imaju televizijske i internet redakcije.  To što ne rade brzo kao ostali, novine su pretvorile u svoju prednost. Poenta je postala da se uđe u srž onoga što televizija prva objavi – da se obrade detalji priče, pokrije se narativ iz svih uglova, pozivaju sagovornici, itd. 

Da zaključimo,  najnovije vesti dana su srž novinarstva. One su stub svakog izdanja štampanih medija, vesti na portalu, dnevnika i kraćih televizijskih vesti i kao takve uvek su imale i uvek će imati poseban tretman u medijima.