Srpska prestonica omiljeno je mesto kod mladih za izlazak, i grad koji gotovo nikada ne spava budući da se noćni život ne vezuje samo za vikend, već je i tokom radnih dana vrlo aktivan i bogat.

Brojni klubovi, restorani, kafići sa različitim sadržajem odgovoriće na potrebe svakog od vas. I upravo je zbog toga Beograd jedna od omiljenih destinacija za provod – jer u njemu ima mesta za svakoga.

Opuštena atmosfera, ljubazni konobari, ukusna hrana kao i bogata ponuda pića opisuje noćni život u Beogradu i gotovo svaki kafić, splav, restoran.

Osim klubova i splavova koji su posebno privlačni mlađoj populaciji, Beograd obiluje i brojim mestima za opuštanje i uživanje, te ćemo ih u nastavku teksta i navesti.

Splavovi i klubovi – simbol noćnog života

Splavovi u Beogradu zasigurno su jedno od omiljenih mesta za noćne izlaske posebno kod mlađe populacije.

U Beogradu ćete pronaći veliki broj splavova i klubova od kojih neki puštaju stranu, komercijalniju muziku, dok za one koje vole narodnu muziku, postoji veliki broj splavova na kojima se pušta zabavna muzika i u kojima nastupaju naše najveće zvezde. Jedan od takvih klubova je i klub XO koji je poznat po tome što u njemu nastupaju naši najpoznatiji pevači sa domaće scene. 

Beograd ima veliki broj splavova, a većina njih nalazi se uz reku i gotovo da predstavljaju sinonim za nocni život u Beogradu. Ukoliko se odličite da posetite jedan od njih, važno je da na vreme rezervišete mesto, jer osim gužve, u neke splavove nije moguć ulazak bez rezervacije. Cene alkoholnih pića znatno su veće u odnosu na ostale kafiće i klubove, ali ni to ne remeti činjenicu da su jedno od najposećenijih mesta za izlazak!

Jedan od najpoznatijih begradskih splavova je Freestyler u kojem se žurke organizuju gotovo svakodnedno. S obzirom da je otovoren 2001. godine, smatra se jednim od najstarijih. Muzika koja se tamo pušta je pretežno strana, poput house i R’n’B, stoga ukoliko ste ljubitelj elektronske muzike i dobrog provoda do ranih jutarnjih časova, znate gde da idete!

Kafići – mesto za opuštanje ali i za provod

Osim splavova i klubova, u Beogradu postoji i veliki broj kafića koji su mirnija varijanta od splavova.

Gotovo u svakom delu ima bezroj kafića sa različitom muzikom, te krenite u istragu i birajte onaj gde vam najviše odgovara i muzika, i atmosera i ljudi jer suština nije da odete negde i da se loše provedete. S obzirom na veliki broj kafića, sigurno ćete naći nešto baš po vašem ukusu!

Pored kafića koji su namenjeni za noćni provod, postoji i veliki broj kafića za dnevnu varijantu koji će vas svojim autentičnim izgledom primamiti da popijete prvu jutarnju kaficu ili da uživate sa vašim prijateljima uz dobru klopu i čašu vina.

Ukoliko vam je bitan enterijer i izgled kafića, mesto koje se nalazi na top listi je kafić Mama Shelter koji svojim autentičnim izgledom i dizajnom privlači svoje posetioce. 

Posebna čar ovog kafića je to što se nalazi na terasi, odnosno na vrhu zgrade. Autentičnost kafića ogleda se u njegovom dizajnu koji je osmišljen tako da čitav kafić odiše boho stilom, a pogled sa terase na neke od znamenitosti Beograda, ostaviće vas bez daha.

Kafane – spoj dobre muzike i tradicije

Ono po čemu je Beograd još jedinstven jesu svakako kafane. Osim novijih, moderniji kafana, u Beogradu su ostale ipak i one tradicionalnije kafane na koje su nam prva pomisao karirani stolnjaci. 

Prema istorijskim podacima, smatra se da je prva kafana u Evropi otvorena upravo u Beogradu na Dorćolu, ali nažalost ne postoje nikakve potpunije inormacije o nazivu, izgledu i slično. 

Veliki broj tradicionalnih, boemskih kafana nalazi se u Skadarliji, jednoj od najstarijih ulica u Beogradu. Smatra se da su ovu  ulicu najviše posvećivali umetnici, glumci kojima je to bila usputna stanica pre i posle predstave.

Neke od najčuvenijih kafana poput Tri šešira, Dva jelena, Putujući glumac nalaze se upravo tamo. O ovim kafanama čućete zvuk tamburaša koje su zadržale i dan danas. Osim ovih tardicionalnijih, u Beogradu postoji veliki broj modernijih kafana u kojima se puštaju najveći hitovi narodne i zabavne muzike.

Nisu sve cene iste u svim kafanama – ukoliko odaberete one modernije, cene pića i hrana su nešto veće u odnosu na klasične iz razloga što u njima nastupaju naše velike muzičke zvezde stoga su i cene ulaza kao i pića značajno veće.

Mesta za uživanje

Ukoliko niste ljubitelji noćnog života i provoda do zore, ne brinite jer je Beograd toliki da za svakog ima da ponudi po nešto.

Na prvom mestu nalazi se Kalemegdan, spoj tradicionalnog i modernog i jedno od najromantičnijih mesta u Beogradu. Dok šetate tvrđavom, videćete veliki broj klupa koje su okrenute prema reci, te ukoliko budete želeli prehad od šetnje, odaberite onu skrivenu u uživajte u fantastičnom pogledu na reku. 

Još jedna vrlo popularna lokacija je i kula Gardoš koja se nalazi u Zemunu. Jarke boje i specifični izgled kule privlači sve veći broj posetilaca. Dok dolazite do kule uživaćete u kaldrmi, uskim ulicama i unikatnim kućicama koje karakterišu ovaj deo grada. 

U ovom delu nalazi se i veliki broj kafića i restorana, te ćete leti imati priliku da uživate uz kafu ili ručak ispred ove autentične kule. Ukoliko planirate da uživate i provedete miran dan u društvu sa prijateljia, kula Gardoš je pravi izbor za to.

Nesumnjivo je da je Beograd jedna od omiljenih lokacija što da provod, što za uživanje, te ukoliko još niste posetili srpsku prestonicu, dođite i uverite se sami.