Odlučili ste da svom tmurnom podrumu date malo života, pa je izbor pao na boje za beton koji je dosadne sive boje. Ili ste planirani da očistite i osvežite svoj garažni prostor, pa vam se bojenje betona učinilo efektom i dobrom investicijom. Koja god varijanta da je u pitanju, bojenje betona ima svoj tok i način nanošenja, jednostavan je i ekonomičan, a koji ćemo vam u nastavku objasniti i prezentovati.  

Odabir boje i kupovina boje za beton

Boje za beton dostupne su vam u specijalizovanim radnjama za prodaju materijala za završne radove u građevinarstvu, ili putem njihovih online prodavnica. A od koga ćete dobiti stručniji svet nego od onih koji se bave prodajom u ovakvim radnjama. Što se tiče izbora boje za beton, postoje osnovne boje, koje se u nekim radnjama, u zavisnosti od proizvođača, mogu kombinovati i nijansirati, tako što im se dodaje osnovna, bela boja. Uz to dobićete savet ili preporuku za dodatni materijal koji vam je potreban za ovaj posao. Tu nemojte zaboraviti ni ličnu zaštitnu opremu koja će vam biti neophodna za obavljanje ovog posla ako mislite na svoje zdravlje.

Priprema površine

Betonska površina koju planirante da preuredite mora pre svega biti očišćena i sa nje moraju biti otklonjene sve stvari, mora biti glatka. Kada kažemo očišćena to znači da ona mora biti čista od različitih čestica i prašine koje se mogu naći na njoj, pa sve do masnih površina i delova boje koi su se oljuštili od ranijeg farbanja. Takođe, ukoliko postoje neke neravnine u betonskom podu potrebno je popuniti ih i izravnjati. Neke radnje će vam ponuditi i proizvode koji se nanose na betonsku površinu pre nanošenja same boje za beton, kao podloga za farbanje. Pored pripreme površine važno je da odaberete i pravo vreme za ovaj posao.

Priprema boje za beton i postupak nanošenja

Već smo rekli da se radi o jednostavnom postupku koji možete da izvedete i sami uz par naših saveta i trikova. Boje za beton potrebno je pre upotrebe dobro promešati. Sama boja nanosi se valjkom za boje ili specijalizovanim četkama različite veličine, za teže dostupne površine i uglove, ali moguće je i nanošenje boje prskanjem bez vazduha. Boje za beton nanose se obično u dva sloja, neki preporučuju i više. Prvi sloj koji se nanosi se rastvara sa većim procnetom vode od onog drugo, ali o tome ćete čitati u uputsvu koji ide uz boje.  Premazivanje drugog sloja boje za beton zavisiće od uputstva koje ste dobili uz boje, odnosno od samog proizvođača. Dok je kod nekih to vreme kraće i prepoučuje se da to bude 60 minuta nakon nanošenja prvog, neki preporučuju da to bude za 6-8 sati nakon prvog farbanja. Boja se nanosi na srednjoj temepraturi napolju, dakle može se reći prolećnoj, sa ne tako velikom vlažnošću vazduha. Boje za beton imaju veliku pokrivnu moć i njihova snaga je upravo u njihoj otpornosti na spoljne uticaje. 

Sušenje

Više puta smo pomenuli vremenske prilike koje bi bile idealne za nanošenje boje za beton ali i njeno idelano sušenje. Uzimajuću u obzir vremenski faktor boje za beton trebalo bi da budu suve na dodir posle nekih 40-60 minuta od nanošenja. Ipak, hodanje po sveže ofarbanim površinama nije preporučljivo naredna 24 sati, a pranje i čišćenje ofarbane površine nije preporučljivo narednih 3-4 nedelje nakon farbanja. Alat koji ste koristili za farbanje isperite hladnom ili mlakom vodom odmah nakon korišćenja.