Izrada kolica za bebe uznapredovala je u toj meri, da se pored razlike u modelima, javljaju i one u različitim funkcijama i mogućnostima. Tako, danas postoje dečija kolica za letnju i za zimsku upotrebu. Razlike među njima su mnogobrojne. 

Odvajanje tipova kolica za bebe prema dva godišnja doba vrši se zbog prilagođavanja potrebama deteta u datim vremenskim uslovima, posebno jer se generalno kolica za bebe kupuju radi bezbedne, udobne i komforne vožnje. 

Zimska kolica imaju više delova od letnjih

Zimska kolica za bebe karakteriše činjenica da imaju mnogo više delova u odnosu na letnja. To ih čini znatno gabaritnijim, težim i većim, ali sve za potrebe prevazilaženje zimskih vremenskih uslova. Tačnije, zimska kolica obično su „klasična“ i sastoje se iz različitih dodataka, kao što je zimska navlaka za noge, prekrivač na lastiš ili šnir za zaštitu od snega dok je beba u ležećem položaju i mnogo toga drugog. Moderna kolica za bebe za zimske uslove imaju i odvojene rukavice koje se postavljaju na držač, kao i deblje obloge kaiševa, držača i svih drugih elemenata. Sa druge strane, letnja kolica su obično manja i lakša, sa osnovnim prostorom za sedenjem, zaštitnikom od sunca ili klasičnim suncobranom, letnjom torbom i to je sasvim dovoljno. Najčešće ih nazivaju kišobran kolica, koja su vrlo praktična i jednostavna za sklapanje. Kvalitetna i udobna kolica za bebe možete pogledati u robnoj kući Leto, gde se mogu pronaći različiti modeli kolica na jednom mestu.

Zimska kolica imaju veće točkove sa šarama od letnjih

Za razliku od letnjih kolica za bebe koja karakterišu manji točkovi za što jednostavnije upravljanje i vožnju po lepom vremenu, zimski uslovi su nemilosrdniji, pa zahtevaju i čvršće točkove. Dečija kolica za zimu kao neophodnost imaju veće pojedinačne, ili duple točkove sa dubljim šarama, radi odolevanju i bezbednoj vožnji po snegu, kiši i svim drugim uslovima. Kolica za bebe sa velikim točkovima su pogodnija za zimske uslove, ali ujedno i nešto teža za rukovanje, posebno kada govorimo ne o bebi od nekoliko kilograma, već i o detetu od 10 i više kilograma. Sigurno je da se neko neće šetati po mećavi bez potrebe, ali je poželjno da zimska kolica budu na raspolaganju u slučaju i kratkog izlaska napolje. 

Zimska kolica su teža i veća od letnjih

Zimska kolica važe za znatno veća, teža po kilogramima, kao i po upravljanju i rukovanju, što dodatno otežavaju i sami vremenski uslovi. Za razliku od kišobran kolica, zimska su često i paket dečja kolica 3 u 1, odnosno rešenje koje ujedno može da bude sedište za automobil, prostor za ležanje bebe ili sedenje kasnijim sa protekom meseci. Zato su vrlo gabaritna, a s obzirom da imaju velike točkove, po težini su dosta zahtevnija za upravljanje. Zato prilikom njihove kupovine treba imati u vidu da se ne probaju samo dok su prazna, već ili sa detetom ili nekim težim predmetom, kako bi se stekao potpuni utisak o lakoći ili težini njihovog rukovanja, što je vrlo važno, jer se koriste svakodnevno. 

Zimska ili letnja kolica odabrati zavisi u najvećoj meri od zimskih uslova, ali i od izbora samih roditelja. Neki žele da kupe baš 3 u 1 kolica i obezbede se za duži vremenski period, dok je drugim porodicama važna lakoća rukovanja, sklapanja i nošenja kolica na putovanje, kada su letnja ili kišobran kolica izbor broj jedan. Svakako, bitno je odrediti prioritet prilikom kupovine, pa će izbor biti jednostavniji.