Ako vas zanima kakvih sve video-kamera ima, kada je nastala prva video-kamera i za šta se one uglavnom koriste možete da nastavite da čitate.

Pisaćemo nešto o istoriji video-kamere i o tome kakvih sve vrsta danas ima. 

Istorija prve video-kamere

Prva video-kamera je nastala tridesetih godina prošlog veka. Prvo korišćenje ove kamere je bilo od strane BBS kanala, a uskoro je ova kamera, već četrdesetih godina istog veka, bila zamenjena potpuno električnom video-kamerom. Ova kamera se koristila dugo, do početka osamdesetih godina. I tih osamdesetih godina postaju aktuelne kamere sa foto osetljivim čipovima. To su kamere koje i dan danas koristimo. Posedovanje video-kamera je nekada bio prestiž, ali što su se sve više proizvodile i usavršavale cena im je sve više opadala.

Kakve sve vrste video-kamera postoje

Postoje kamere koje su SD i one koje su HD. To je jedna podela, a druga je mnogo šira i izgleda ovako:

  1. Profesionalne video-kamere se, naravno, koriste u svrhe snimanja TV emisija, odnosno televizijskog programa. Profesionalne video-kamere možete podeliti na studijske i mobilne. Studijske kamere su one sa kojima se snima u TV strudijima. Mobilne su one sa kojima se ide na teren i koje snimaju reportere iz raznih delova grada ili čak sveta. 
  2. Kamkoderi su one kamere koje pored toga što imaju kameru imaju i odvojen uređaj koji snima te videe. Ova vrsta kamera se koristi u TV produkciji ili za snimanje kućnih filmova. 
  3. Kamere za nadzor su one koje stavlja stanar na svoju zgraduili kuću ili država na ulicu. 
  4. Digitalne video-kamere su one koje direktno konvertuju signal u digitalni izlaz. Ove kamere se koriste za laptopove, veb kamere ili za kamere mobilnih telefona. 

Sve ove vrste kamera imaju svoju određenu funkciju, ali postoji još jedna vrsta o kojoj nismo pisali. A to je:

Kamera kao špijunska oprema

Kamere koje se koriste kao špijunska oprema su takođe izuzetno male, kao što su i digitalne video-kamere. Ove kamere mogu da stanu svuda, lake su za nameštanje i prenose sve podatke na kompijuter sa kojim su povezane. Povezane su za kompijuter kako bi sa velike razdaljine špijun koji ju je postavio mogao da dobija uživo snimak onoga koga snima. One uglavnom ne mogu da pamte snimak koji prikazuju, ali to može da uradi špijun preko svog računara. Ove kamere su vrlo korisne i mogu da završe na raznim mestima u kući ili kancelariji. Kamera kao špijunska oprema može uz sebe da ima i mali mikrofon koji prisluškuje razgovore i šalje signal prisluškivaču. 

Video-kamere su mnogo tokom godina napredovale i danas ima raznih video kamera, raznih brendova i kvaliteta i mnogo su pristupačnije nego što su nekada bile. Svakodnevno se radi na tome da one imaju bolje karakteristike i da daju bolju rezoluciju, boje i tako dalje. Ako planirate da snimate neki film ili bilo šta što zahteva kvalitet video snimka trebali bi dobro da se raspitate koja je kamera dobra. Kada kupujete video-kameru kupujte onu koja će vam trajati godinama kako ne biste morali da je menjate često.