Kada su boje u pitanju i njihov odabir, naravno, sve zavisi u najvećoj meri od ukusa osobe koja bira boju za sebe ili nešto svoje, kao i naravno, šta ta boja treba da krasi i za koju se priliku određuje. Međutim, kada su u pitanju garderoba, aksesoari, nešto drugo, sasvim je opravdano i moguće odabrati bilo koju boju, dok je na primer odabir boje za spoljašnje zidove nešto sasvim drugačije.

Kada krečite fasade, kada birate boje za spoljašnje zidove, onda je potrebno da mislite o mnogo čemu. Odabir tamnih boja i nijansi uglavnom nije dobar, dok ako odaberete belu boju sve će izgledati savršeno, ali će biti i podložnije bržem prljanju i fleke će biti sasvim vidljive.

Zato treba promisliti o mnogo čemu, a taj izbor boje za spoljašnje zidove, kao i sredstva za toniranje, možete zasnovati i na tome da malo više saznate informacija o psihologiji boja i njihovom značenju, te da na taj način i odaberete boje za fasade, što je zaista odlična ideja. Za nekoliko najpopularnijih boja ćemo vam pružiti informacije u ovom smislu.

Zelena

Zelena boja je jedna koja se i te kako bira za mnogo šta, od garderobe, preko enterijera, eksterijera, apsolutno svega. Razlog tome jeste što zelena boja deluje opuštajuće i umirujuće na nekoga ko je posmatra. Osim toga, zelena boja označava rast, napredak, lepotu, odnosno sve ono šta priroda sama označava i poseduje.

Međutim, kada su velike površine u pitanju, kao što su to fasade, kada se zelena bira za boju spoljašnjih zidova trebalo bi se ograničiti na što prirodnije nijanse, te je odlična kada se kombinuje sa narandžastom i crvenom, što nekada ume i da začudi.

Narandžasta

Narandžasta boja je prilično zanimljiva, posebno što predstavlja veoma toplu boju. Označava sunce, leto, toplinu, zanimljivost, uopšte sa sobom nosi pozitivne vibracije. Kada se uzima kao boja za zidove trebalo bi da znate da optički ume da učini da je neki prostor, objekat manji nego što je to u stvarnosti, ali uz to odlično održava budnost i koncentraciju.

Crvena

Crvena je boja strasti, vatre, pa kao takva ona čini da se ubrzava rad srca, uopšte funkcionisanje organizma, a ume često da stvori zaista jaka osećanja, koja prelaze u napetost i nervozu. Zbog toga se crvena retko preporučuje kao boja za spoljašnje zidove.

Plava

Poput zelene, plava boja upućuje na smirenost i opuštenost, jer je deo prirode, to je boja neba i morske vode. Odaje osećaje poverenja, smirenosti, prefinjenosti, pa shodno tome, fasade u plavoj boji umeju da budu veoma lepe i zanimljive.

Žuta

Žuta je veoma česta boja spoljašnjih zidova, često i svuda se mogu videti kuće svetlijih i tamnijih nijansi žute. Ovo je jedna od najviše optimističnih boja, a uz to veoma privlači pažnju. S psihološke strane, žuta boja  se smatra najstimulativnijom, veoma pokretačkom, a opet prijatnom za videti i gledati, zbog čega je prilično dobra kao odabir za bojenje fasada.

Roze

Ukoliko neko voli crvenu boju, kada su u pitanju boje za spoljašnje zidove, mnogo je bolje odabrati njenu svetliju nijansu, roze. Roze boja ima smirujući, stimulaivni karakter, zbog čega se može birati i često se bira u ove svrhe.