Ovogodišnji festival fotografije “Vizualizator biće organizovan u Beogradu, na raznim lokacijama, pod sloganom „Da li veruješ svojim očima?“ od srede, 15. novembra pa sve do 07. decembra 2023. Godine.

Tema festivala je uticaj veštačke inteligencije na fotografiju i budućnost medijuma. U okviru festivala biće priređeno 12 izložbi domaćih i stranih autora koji svojim radom podstiču značajne razgovore na ovu temu.

Svečano otvaranje Festivala je zakazano za 15. novembra u 19 časova, u UK Parobrod (Kapetan-Mišina br.5). Festival će biti otvoren sa izložbom Jonasa Bendkisena, člana agencije Magnum i autora kontroverzne knjige “The Book of Veles“.

Ova foto-knjiga, subverzivnim pristupom norveškog fotografa, predstavlja jednu od krucijalnih publikacija koje su podstakle debatu o upotrebi veštačke inteligencije u fotografiji i medijima. Knjiga je nastala nakon događaja koji su se desili tokom predsedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine, kada je grupa mladih iz grada Velesa u Severnoj Makedoniji stvorila stotine lažnih sajtova i vesti sa senzacionalističkim naslovima. Jonas Bendiksen istražio je ovaj neobičan fenomen, a rezultat njegovog rada je intrigantna knjiga koja svojim jedinstvenim sadržajem podstiče društvene, etičke i filozofske dileme.

Organizatori festivals najavljuju da će ceremoniji otvaranja prisustvovati i njena ekselencija, Ambasadorka Kraljevine Norveške, Kristin Melsom, kao i Ambasador Misije OEBS-a u Srbiji, gospodin Jan Braathu.

Prva međunarodna konferencija o uticaju AI na fotografiju i medije

Otvaranju izložbe prethodiće prva međunarodna konferencija o uticaju veštačke inteligencije na fotografiju i medije, čija će centralna tema razgovora biti opasnosti od manipulacije medijskom fotografijom i promene u medijskoj komunikaciji koje su prouzrokovane upotrebom različitih softvera veštačke inteligencije.

Izvor: https://www.vizualizator.rs/