Da li ste čuli za toplotne pumpe? U poslednje vreme se dosta govori o njima, a smatraju se jednim od najekonomičnijih sistema za zagrevanje (ali i hlađenje!) doma ili poslovnog prostora, zbog čega su mnogi rešili da im poklone svoje poverenje i znate šta? Nisu se pokajali!

Toplotne pumpe jesu prilična novina za nas kao narod koji je navikao na grejanje na drva ili ugalj, eventualno i na centralno grejanje, ali ako ste otvoreni za neke novine u pogledu grejanja i definitivno želite da uštedite na računima za struju sledeće zime, u nastavku teksta saznajte zašto su toplotne pumpe tako popularne, kako funkcionišu i koliko su zapravo efikasne.

Šta su toplotne pumpe?

Toplotne pumpe su posebno osmišljeni uređaji koji prenose toplotnu energiju iz jedne sredine u drugu. Za ovaj prenos toplotne enrgije iz jedne sredine u drugu se koristi određena električna energija ali gotovo da je ona zanemarljivo mala (20%) što ovaj sistem zagrevanja i čini jako ekonomičnim i štedljivim.

Uostalom, utrošena energija je znatno manja od one koja se prenosi pa je ovo jedna od glavnih prednosti toplotnih pumpi u odnosu na druge sisteme za grejanje. Zanimljivo je da se toplotne pumpe ne koriste samo za zagrevanje zimi, već i za hlađenje leti. Kako?

Jednostavno je – toplotne pumpe imaju mogućnost da toplotnu energiju transportuju i oba pravca – zimi, toplota se crpi iz zemlje, vazduha ili podzemnih voda i „unosi“ se u prostor koji se na taj način greje, a leti, toplota iz unutrašnjosti doma se prebacuje u spoljašnju sredinu, ostavljajući prostor prijatnim i rashlađenim.

Toplotne pumpe na ovaj način koriste prirodne, obnovljive izvore energije (80%) čime ne samo da predstavljaju ekonomičan, već i ekološki odgovoran sistem za grejanje, odnosno, hlađenje. Sve ovo je veliki plus za ovaj sistem koji se za sada najčešće koristi u banjskim ili hotelskim kompleksima. Još jedna bitna stavka – toplotne pumpe se mogu koristiti i za zagrevanje potrošne tople vode!

Koje vrste toplotnih pumpi postoje?

Glavni kriterijum za razlikovanje toplotnih pumpi jeste taj iz koje sredine se crpi toplotna energija, ali i taj u koju sredinu se toplotna energija šalje. Tako, postoje toplotne pumpe voda – voda, vazduh – voda i zemlja – voda. Koja toplotna pumpa će biti najbolja za vas odrediće stručnjaci koji se bave instalacijom i osposobljavanjem toplotnih pumpi za rad, a naravno, ovo će najpre zavisiti od prostora i okruženja.

Toplotne pumpe voda – voda funkcionišu po principu centrifugalne pumpe koja iz bunara vuče vodu, šalje je u pločasti izmenjivač gde se energija freona predaje bunarskoj vodi koja se potom vraća u povratni bunar nazad u zemlju. Ovde je, dakle, potrebno bušiti dva bunara.

Toplotne pumpe vazduh – voda energiju predaju vazduhu, a ne vodi kao u prethodnom slučaju. Ovaj sistem je najjeftiniji jer nema dodatnih troškova u vidu bušenja bunara i drugih zemljanih radova.

Toplotne pumpe zemlja – voda funkcionišu slično kao i toplotne pumpe voda – voda. Koristi se pločasti izmenjivač toplote koji energiju freona predaje uglavnom glikolu koji zahvaljujući cirkulacionoj pumpi kruži u zatvorenom sistemu cevi. Ove cevi se najčešće nalaze u zemlji, na dubini od jednog do jednog i po metra. Osposobljavanje ovog sistema za rad je najskuplje zbog samih zemljanih radova.

Možda su vas sve ove informacije zbunile, ali ako razmišljate o tome da isprobate toplotne pumpe za zagrevanje i hlađenje doma, slobodno se posavetujte sa stručnjacima, a potom se uverite i sami u njihovu efikasnost i štedljivost!