Da li ste već čuli za toplotne pumpe? Ukoliko ste u potrazi za novim i efikasnijim sistemom za grejanje (ali i hlađenje) verovatno ste naišli na ovaj termin, ali možda do kraja niste shvatili šta su tačno toplotne pumpe i kako funkcionišu. Sve o toplotnim pumpama možete naći na sajtu http://www.grejanjeiklimatizacija.rs/toplotne-pumpe.html

Toplotne pumpe su uređaji koji koriste potpuno besplatnu, prirodnu i obnovljivu toplotnu energiju (zemlja, vazduh, podzemne vode) koju posebnim sistemom prenose u drugu sredinu ili prostoriju omogućavajući joj da se zagreje tokom hladnih meseci.

Međutim, obrnutim procesom, izvlačenjem toplog vazduha iz vašeg doma i slanje istog u spoljašnju sredinu, omogućava se hlađenje prostorije u toplim mesecima. Ovo je samo početak priče o zaista fantastičnim toplotnim pumpama, a u nastavku teksta saznajte koja su tri ključna razloga da odaberete baš ove uređaje za poboljšanje kvaliteta života u vašem stambenom ili poslovnom prostoru.

Toplotne pumpe su ekonomične

Kao što smo već objasnili, toplotne pumpe crpe energiju iz spoljašnje sredine, iz obnovljivih, prirodnih izvora i to u najvećoj meri – čak 80% energije se dobija na ovaj način. Ovo znači da toplotne pumpe koriste samo 20% električne energije što dalje znači da su toplotne pumpe jako ekonomične u pogledu ukupnih troškova.

Korišćenjem ovih uređaja ćete znatno uštedeti što je veliki plus i najčešći razlog da se mnoga domaćinstva, ali i banjski i hotelski kompleksi, pa i poslovni prostori odlučuju za ovaj sistem zagrevanja prostora.

Toplotne pumpe su „položile“ i ekološki test

Ako ste ekološki osvešćeni onda će vam verovatno biti bitna i činjenica da su toplotne pumpe „položile“ i ovaj test – ne samo da koriste obnovljive izvore energije i na taj način nikako ne štete prirodnoj sredini, već se prilikom njihovog rada ne emituju štetne materije što doprinosi kvalitetnijem i bezbednijem korišćenju i funkcionisanju.

U zavisnosti od toga koji izvor energije koriste, postoje toplotne pumpe voda – voda, vazduh – voda i zemlja – voda, a model vazduh – voda je najjeftiniji jer ne zahteva nikakve dodatne radove kako bi sistem grejanja na ovaj način bio osposobljen za rad.

Toplotne pumpe i za zimu i za leto

Na kraju, svakako je važno istaći i to da su toplotne pumpe uređaji koji vam mogu pružiti udoban i prijatan dom tokom cele godine, odnosno i zimi i leti. Već vam je jasno da se toplotne pumpe efikasno, ekološki i ekonomično koriste za zagrevanje domova i poslovnih prostora tokom zime, ali glavni adut ovih uređaja je i to što se mogu koristiti i za hlađenje navedenih prostorija podjednako dobro.

Na ovaj način, u jednom uređaju zapravo imate dva – peć koja savršeno zagreva vaš dom i čini ga ušuškanim i prijatnim tokom zime i klima uređaj koji na prirodan i zdrav način rashlađuje vaš dom omogućavajući vam da „preživite“ vrele dane.

Ono što bi takođe trebalo da znate jeste to da će početna investicija u toplotne pumpe biti nešto skuplja, ali na duže staze one zaista donose neuporedivo veliku uštedu.

Ukoliko niste sigurni koja vrsta toplotne pumpe će najviše odgovarati datom prostoru, posavetujte se sa majstorom, stručnjakom koji će postaviti i osposobiti za rad ovaj sistem grejanja. Izbor će najpre zavisiti od samog prostora, ali i okruženja, odnosno raspoloživosti već navedenih prirodnih izvora toplotne energije.