Proslava rođendana se menja sa godinama, pri tom se misli na godine slavljenika, ne na opšti protok vremena i smenu trendova, i kako sa svakim novim rođendanom postajemo stariji i kako se menjaju prioriteti i interesovanja, otvaraju i zatvaraju određena životna poglavlja, tako se i slavlja menjaju sa njima.

Osim prvog i osamnaestog rođendana, gde odluka o tome da li će biti slavlja i kako će ono izgledati u najvećoj meri i ne zavisi od slavljenika, način na koji ćemo u odraslom dobu pristupiti ovom posebnom danu dosta govori i o nama i o odnosu sa prijateljima i rodbinom. Čak i ako se ne nalazimo u najsjajnijem periodu u životu ili spadamo u one koji ne vole da budu u centru pažnje, ne postoji razlog da rođendan ne proslavimo sa stilom, posebno ako se radi o okruglom broju. 

Odredite budžet i broj zvanica

Pre nego što planiranje slavlja počne, dok još niste sa sigurnošću odlučili kako bi ono trebalo da izgleda i dok vam, nadate se, priajtelji kupuju poklone, pokušajte da na papir stavite sve one ljude sa kojima biste želeli da podelite radost tog dana, a potom na drugom parčetu papira napišite iznos koji imate na raspolaganju. 

Da bi to zaista bila proslava rođendana sa stilom, nije najvažnije da potrošite previše novca ili insistirate  na raskoši ili glamuru, već da opšti utisak bude da je o svakoj sitnici vođeno računa i da je svakom aspektu proslave poklonjena pažnja, da ste se potrudili da se oni za koje ste želeli da svojim prisustvom uveličaju vaše slavlje osećaju prijatno, ugodno i dobrodošlim. 

Za koji god tip proslave da se odlučite i koji god scenario da pokušate da sprovedete u delo, bar tri do četiri puta pređite spisak svih neophodnih stavki za njegovo ostavrivanje, pa se potom vratite na onaj papir na kom stoji napisan vaš budžet, kako biste bili sigurni da to možete sebi da priuštite i da niste izostavili nešto što bi se naknadno moglo pojaviti u vidu iznenadnog troška ili evidentnog propusta ili nedostatka. Ukoliko se odlučite za ovakav pristup i na vreme počnete sa planiranjem, imaćete prilike da na vreme uvidite bilo koje manjkavosti ili prednosti različitih planova i sa datim brojem zvanica i novcem kojim raspolažete ipak priredite proslavu sa stilom.

Žurka ili svečana večera

Nakon što je završena onaj dosadni ali obavezni, najmanje omiljeni deo planiranja, vreme je da se pređe na konkretnu organizaciju proslave. Ovde se svaki slavljenik nalazi pred dilemom da li želi da priredi žurku sa živahnom muzikom, većom količinom i izborom alkoholnih napitaka i kanapeima  ili da uz ukusnu večeru, dobro vino i laganu muziku ovaj dan obeleži u prijatnom ambijentu nekog restorana ili, u slučaju većeg broja gostiju, sale za proslave. U slučaju žurke dašak glamura moguće je postići planiranjem tematske večeri ili maskenbala, što uglavnom nailazi na oduševljenje ili makar, za početak, odobravanje, da bi se najčeće pretvorilo u veče za pamćenje, jer se ljudi uglavnom više opuste kada makar na trenutak izađu iz svojih standardnih uloga. 

Što se tiče nešto svečanijeg tipa proslave, tu se provod sa stilom nekako sam po sebi nameće, posebno ako se odlučite za tip objekta u kom je podrazumevan ili sa svojim gostima dogovorite za nešto formalniji dres kod. Pored zdravice uz šampanjac i izbora nešto ekskluzivnijeg menija, čitav događaj možete podići na viši nivo ukoliko se potrudite da vam atmosferu dodatno poboljšaju recimo zvuci koncertnog klavira ili možda nekog soliste na čelu ili gudačkog tria, što nije preterano komplikovano za izvesti ukoliko se odlučite za odgovarajući tip ugostiteljskog objekta ili onog u kome su mogući dogovori i prilagođavanje željama gostiju.

Možda nešto sasvim drugačije

Osim svih do sada pomenutih opcija, a opet i u zavisnosti od budžeta kojim slavljenik raspolaže, proslava rođendana može izgledati i nešto drugačije i poprimiti sasvim neklasičan, inovativni koncept. Ukoliko samo malo uključite maštu i podstaknete onu svoju skrivenu kreativnu crtu, dodatne mogućnosti se nižu same od sebe. 

Kombincija koktel partija i laser tag žurke bi se, na primer, mogla pokazati kao pun pogodak, jer u jednom događaju kombinuje ukusna atraktivna alkoholna pića sa zabavnom aktivnošću koja podstiče međusobnu interakciju i timski duh. U slučaju da je ovaj vid aktivnosti previše intenzivan ili možda neprimeren profilu vaših zvanica, moguće je iskombinovati escape room i degustaciju vina, gde će još jedna interesantna igra u kojoj svi jednako i zajedno učestvuju dopunjena gustiranjem različitih vrsta kvalitetnog vina. Za one sa nešto dubljim džepom tu je i opcija iznajmljivanja kuće sa bazenom za žurku na otvorenom ili angažovanja stand up komičara za podizanje atmosfere ili unajmljivanja ličnog kuvara za kućnu proslavu.