Odabrati garažna vrata za parkiranje automobila, bicikla, opreme i dečijih igračaka, kao i mnogih drugih stvari, podrazumeva detaljno informisanje o dostupnim ponudama inovativnih proizvođača na domaćem tržištu, tipovima, materijalima, preporukama, funkcijama, kao i opsegu cena za preferirane modele.

Kako je tehnologija u značajnoj meri napredovala u odnosu na prethodnu deceniju, a i dalje kreira neverovatne inovacije, danas su dostupna različita vrata za garažu koja predstavljaju spoj funkcionalnosti, kvaliteta, stila i sve to bez visokih troškova. Aspekt sigurnosti i bezbednosti takođe se podrazumeva kod velikog broja kupaca, tako da se radi o jednoj kompleksnoj odluci koja mora biti zasnovana na kvalitetu. 

Sve je više zahteva koji ima moderan kupac u odnosu na nekadašnja vremena, na šta su naravno uticala i brojna tehnološka otkrića, digitalizacija i mogućnosti primene rešenja koja će olakšati njihovu svakodnevnicu. Na taj način, čak i garažna vrata postala su element koji u potpunosti mora odgovarati uređenom ambijentu, preferiranim bojama, teksturama, materijalima, čak i arhitektonski postojećim rešenjima u objektu i samom dvorištu. U tom pogledu, danas se najčešće razmatraju vrata za garažu sa aspekta načina otvaranja, pa se odabir pravi između segmentnih podiznih i bočnih, zatim rolo, podiznih klasičnih i dvokrilnih modela. 

Segmentna vrata za garažu – sjajna izolacija i jednostavni pokreti

U pogledu kvaliteta, izolacije i trajnosti kupcima se preporučuju segmentna garažna vrata, koja mogu imati podiznu ili bočnu kliznu varijantu. Konkretno, radi se o spojenim lamelama koje mogu biti različitih dimenzija, a uz dodatnu izolaciju debljina se kreće i do 4,2 centimetra. 

Podizna segmentna garažna vrata sastoje se iz delova koje klizaju duž vođica i podižu se pod plafon, bez zauzimanja slobodnog prostora, dok bočna varijanta klizi na stranu pored zidova objekta u segmentima, ili cela, pa su pogodnija za prostore u kojima nije slobodan plafon za njihovo kretanje. Standardna dimenzija im je 2,40 x 2,10 metara, a cena se kreće na nivou od oko 600 evra, dok veće dimenzije mogu koštati i nekoliko stotina evra više. Karakteriše ih motorni pogon uz daljinski upravljač, pružaju najbolju izolaciju prostora zahvaljujući oblogama od elastičnih dihtung trakama sa svih strana. 

Rolo vrata – za estetski pun pogodak i funkcionalnost 

Za razliku od segmentnih vrata za garažu, koja kao da „puze“ uz plafon ili klize niz zid pored njih, rolo varijanta zahteva nešto više, ali i dalje ne značajan slobodan prostor. Naime, rolo garažna vrata sastoje se iz horizontalno postavljenih ispunjenih lamela, koje imaju širinu najčešće 10 centimetara. Postavljaju se uz kutiju koja se pričvršćuje za plafon, a služi za namotavanje lamela prilikom zatvaranja, kao i njihovo spuštanje tokom otvaranja vrata. 

Mogu se podizati i spuštati ručno ili uz električni pogon, a generalno su namenjena za manje površine. Sa aspekta troškova, rolo garažna vrata koja imaju izolovane delove, odnosno lamele uz automatsko pokretanje i ručno u slučaju neophodnosti, za standardnu dimenziju od 2,40 x 2,10 metara je na nivou od oko 700 evra, dok se naravno boje i dizajn mogu odabrati u skladu sa željama. 

Klasična podizna vrata na garažama – efikasan pokret, ali i neki nedostaci

Upoređujući različite tipove i modele, kada se biraju klasična podizna vrata važno je obratiti pažnju na neke prednosti, ali i često istaknute nedostatke. Ovakvi modeli se podižu i spuštaju odjednom, odnosno u jednom komadu, bez sklopivih delova, tako da zahtevaju značajan slobodan prostor u garaži, ili ispred nje. 

U samoj prostoriji ostavljaju znatno manje svetlosti u odnosu na segmentna i rolo garažna vrata, a takođe imaju i niži nivo izolacije, s obzirom na slabiji sistem dihtovanja. S tim u vezi je i dvostruko niža cena u odnosu na prethodno pomenute tipove, pa se za standardnu dimenziju bez izolacije izdvaja oko 300 evra u proseku. Ona su dobar izbor za prostore u kojima termoizolacija, kao i drugi vidovi izolovanosti nisu značajne, a prostor je dovoljan za jednostavno otvaranje i zatvaranje. 

Dvokrilna standardna vrata – tradicija koja se nekada baš voli istaći

Postoji veliki broj osoba koje svoj dom uređuju ne u skladu sa trendovima, već se vode klasikom, tradicijom i nekada izuzetno preporučljivim materijalima kao što je drvo. Dvokrilna standardna garažna vrata su pravi predstavnik tradicije – otvaraju se prema spolja, postavljaju se na šarke koje se nalaze sa stranama, i pokreću se ručno. 

Radi se o starijem tipu izrađenom od drveta, nekada i u kombinaciji sa metalima, ali zahteva izuzetno održavanje i čuvanje u svim godišnjim dobima. Nemaju izolaciju, tako da se preporučuju onda kada nije bitno izolovati prostor, ili sistem gradnje ne dozvoljava postavljanje drugih, inovativnijih varijanti. Cenovno, kreću se na nivou od oko 400 evra. 

Kada biraju adekvatna garažna vrata, kupcima su danas na raspolaganju različiti tipovi i modeli koji će im sigurno izmamiti zadovoljstvo kvalitetom, praktičnošću i nizom funkcija dugi niz godina. Preporuka je odabrati elektroniku i automatsko pokretanje sistema, voditi računa o raspoloživom prostoru, i uskladiti potrebe i mogućnosti uz posvećenost kvalitetu.