Izvor slike: Milos Krstic – Сопствено дело, Wikipedia

Lazarev kanjon kroz koji prolazi istoimena reka, smešten je u blizini Bora.

On predstavlja pravi neotkriveni dragulj istočne Srbije.

Kažem neotkriveni jer zbog svoje velike nepristupačnosti nije postao komercionalna turistička destinacija koju svakodnevno posećuje veliki broj ljudi. Ne, ovaj kanjon je uspeo u potpunosti da sačuva svoju divljinu i ostane nepromenjen vekovima. Ova prirodna lepota Srbije nalazi se pod zaštitom države.

Naime, visina kanjona se kreće od 300 do 500 metara, njegova dužina je 9 kilometara, a na mestu gde je najuži ima svega 7 metara širine. Za obilazak kanjona verovatno ćete potrošiti čitav dan, pošto je potrebno oko 9 sati pešačenja, pentranja i savijanja da bi se prošlo kroz njega.

Nije ni čudo što su se ovde hajduci skrivali od Turaka, koji nisu imali hrabrosti da siđu u kanjon da ih traže. Čak i danas kanjon nije u potpunosti istražen. Ono što se zna je da u kanjonu ima mnogo pećina od kojih je najpoznatija Lazareva pećina koja obiluje pećinskim nakitom.

Treba napomenuti da je Lazarev kanjon idealan za avanturiste i iskusne planinare.

Biće vam potrebna celokupna planinarska oprema, zalihe vode, pošto nema mnogo izvora na ovom mestu. Takođe preporučuje se mnogo opreza i strpljenja.

Ne treba žuriti kada prolazite kroz ovaj kanjon ili pored njega. Morate paziti na svaki svoj korak, jer ovde ima puno zmija otrovnica, tačnije poskoka. Oni vas, naravno, neće dirati ako vi ne dirate njih, ali se za svaki slučaj preporučuje da se pre posete kanjona kupi serum u apoteci.

Možda sva ova upozorenja zvuče pomalo strašno, ali svakako treba imati u vidu da je ovo netaknuta priroda i da se treba njenim zakonima prilagoditi. Ono što dobijate za uzvrat je neprocenjivo i nezaboravno iskustvo! Dobijate pravi kontakt sa prirodom i neverovatan pogled na najlepši kanjon u Srbiji.

Za ljubitelje ekstremnih sportova, Lazarev kanjon je nazobilazna tačka za sve koji ozbiljno shvataju kanjoning u Srbiji.

Od Lazareve pećine račvaju se dve staze od kojih jedna ide paralelno sa kanjonom, a druga vodi pravo u kanjon. Treba da znate da nema tačno označenog i ograđenog vidikovca, na ovom mestu svaki ugao i pogled na kanjon će vas jednostavno ostaviti bez daha.