Ako ste se odlučili da polažete za vozačku dozvolu onda ste već upoznati sa celokupnim procesom. Znate kome treba da se obratite u auto školi, znate koji vam koraci predstoje. Znate koliko novca morate da uplatite, znate kada treba da idete na časove, znate koliko traju časovi. Znate iz koje knjige treba da spremate gradivo i znate sve o tome kako izgleda polaganje testova. Zatim, znate da morate da imate i lekarsko uverenje, da morate da polažete i prvu pomoć i naravno znate da vas na kraju krajeva očekuje i to završno polaganje za vozačku dozvolu. Međutim, ono što ne znate jeste šta vas sve očekuje na tom putu, šta vas to od spontanih stvari očekuje na tom putu. Pokušali smo da saberemo neke utiske kandidata koji su već položili vožnju i došli smo do sledećeg zaključka:

IMAĆETE POZITIVNU TREMU U POČETKU

Uglavnom većina koja polaže za vozačku dozvolu to istinski i želi. Pozitivna trema koja vas bude obuzela na početku će biti sasvim ispravna stvari i potpuno normalna. Možda ćete osetiti i trce straha, ali će on vrlo brzo proći. Jasno je da kada je nešto novo onda ne znamo šta možemo da očekujemo, a naš organizam nije navikao na to i onda smo potpuno zbunjeni. Međutim, to je pozitivna trema, jer svi kandidati jedva čekaju da prvi put sednu za volan i jedva čekaju da nauče da voze. Taj strah neće trajati dugo, već ćete ga imati sve dok se malo ne opustite i uvidite da nema potrebe da se plašite. Samim tim postajaćete sve sigurniji u vašu vožnju. Više o polaganju za vozačku dozvolu saznajte na sajtu auto škole Pavlin.

NEKADA ĆETE SE OSEĆATI ISRPLJENO

Da, to je tačno. Četrdeset časova se čini kao malo, međutim, u nekim trenucima to može da bude malo iscrpljujuće za vas. Zbog čega je to tako? Pre svega zbog drugih obaveza. Polaganje za vozačku dozvolu vam se nameće kao jedna obaveza više, tako da i sami znate da morate da je ispunite, a u nekim trenucima vam se neće voziti, odnosno neće vam biti do vožnje. Kada u tim trenucima sednete za volan, možda vas upravo taj čas oraspoloži, međutim, ako se osećate prilično umorno, onda ne bi trebalo uopšte da dolazite na čas, već bi trebalo da ga otkažete.

NEKADA ĆETE SE POSLE MNOGO ČASOVA OSEĆATI KAO POČETNIK

Ovo je vrlo interesantno, ali ne dozvolite da vas ovaj podatak uplaši. Da pojasnimo. Dakle, proći će mnogo časova na vašem putu do vozačke dozvole i vi ćete misliti da ste u potpunosti ovladali svim situacijama u saobraćaju. Međutim, onda vam se može dogoditi neka nepredviđena situacija, koja ne mora da znači da je opasna, već samo nepoznata za vas i vi ćete se osećati kao početnik, jer nećete znati šta treba da radite. U tom trenutku možete da primeti sve ono što vas je instruktr učio i da pokušate da se izvučete iz te situacije. Međutim, nikako nemojte da zaboravite da je instruktor tu pored vas i da je njegova uloga da vam pomogne i da vas posavetuje. Što je više ovakvih situacija, to ćete biti bolji vozač u budućnosti.

U NEKIM TRENUCIMA ĆETE ODUŠEVITI SEBE

Kada je polaganje za vozačku dozvolu u pitanju, treba da znate da ćete u nekim situacijama zaista oduševiti sebe. Videćete kako su vam se refleksi poboljšali i kako ste naučili bolje i brže da razmišljate. Oduševićete sebe, što će samo doprineti da vaše samopouzdanje još više naraste.