U ovo savremeno doba, doba moderne tehnologije i na više nivoa narušene privatnosti, ne znamo koliko je ima svrhe baviti se prisluškivanjem (i sami već otkrivamo o sebi previše), ali iznenadili biste se kada biste znali koliko je zapravo ovaj dokaz nepoverenja popularan i rado korišćen za otkrivanje informacija koje smo ipak uspeli da zataškamo. Najbolji pokazatelj ove činjenice jeste popularnost špijunske opreme, odnosno prisluškivača, kao i njihov tehnološki napredak iz godine u godinu.

Prisluškivači

Prisluškivači su nekada bili minijaturne spravice koje ste lako mogli da postavite bilo gde kako biste uspeli da slušate šta se dešava tamo negde gde vi niste, da bi danas prisluškivači bili softverkse prirode kako bi se još lakše “ubacili” u operativni sitem računara ili mobilnog telefona i pokupili sve potrebne informacije i podatke. Tako, prisluškivači mogu da se koriste ne samo za špijuniranje i praćenje mobilnih telefona i računara (u smislu poziva i razmena poruka i mejlova), već i posebnih aplikacija, gps-a kod vozila i slično. Otprilike, sve što možete da zamislite, sa prisluškivačima je moguće.

Ukoliko vam je potreban potpuniji utisak, prisluškivače uvek možete da kombinujete sa kamerama kako biste mogli i da čujete i da vidite šta se dešava kada vas nema ili šta je to što neko navodno od vas želi da sakrije.

Ko se prisluškuje? Pa, svi mogu biti žrtve prisluškivanja. Možete da budete prisluškivani ako ste dete kojem roditelji ne verujuj, ako ste zaposleni kojem nadređeni ne veruju, ako ste muž ili žena kojem supruga ili suprug ne veruju i tako dalje i tako dalje. Svako u nekom trenutku može biti predmet špijuniranja hteo to ili ne.

Da li je u redu koristiti prisluškivače? Sa moralne strane gledišta – nije! Vi nemate pravo da narušavate nečiju privatnost i zloupotrebljavate nečije lične podatke bez njegovog znanja ili dozvole i zakon je prilično strog po ovom pitanju. Ipak, pod znakom je pitanja koliko je ova oblast zaista regulisana u praksi ako se uzme u obzir to da je prisluškivanje prilično diskretno pa tako osoba ni ne zna da je izložena ovakvim “mutnim” radnjama.

Ometači

Ukoliko sumnjate da vas prisluškuju, uvek možete a se zaštitite. Naravno, uvek možete da pokušate da zatražite pomoć ili bilo kakvu intervenciju od nadležnih institucija, ali prva pomoć su svakako ometači tj. jammer-i koji sprečavaju povezivanje uređaja koji se špijunira i špijunske opreme ometanjem signala. Na taj način sprečavate da do neke (ne)poznate osobe stignu vama bitne i poverljive informacije. U tom smislu su jammeri pravi spas i rešenje protiv špijuniranja koje zaista može da vam pomogne.

Kako da znate da vas neko špijunira? Pa, možda jednostavno možete da osetite. Ili, sigurno možete da primetite bilo kakve nepravilnosti u radu kompjutera ili mobilnog telefona, naročito u pogledu signala. Ukoliko se tako nešto desi, slobodno se poslužite ometačima, makar za svaki slučaj, dok ne saznate šta se tu zaista dešava. Nakon toga možete i da se obratite nekom nadležnom organu jer ipak imate puno pravo na to, sa ciljem zaštite svoje privatnosti.