Bolji i kvalitetniji  kontakat sa tvrdim površinama auto gume gume imaju ako su šire. To je valjda nekako i logično,  a i britanski stručnjaci su testiranjem potvrdili da je bolja trakcija, ako je širi pneumatik. Ali, izgleda da to baš i nije tako.

Testovi su sprovedeni i u Srbiji na automobilima koji su nosili različite dimenzije pneumatika kako bi se njihovo ponašanje na podlozi utvrdilo. Različite su bile kombinacije pneumatika. Takođe, sprovođeno je testiranje i na automobilima kod kojih su svi točkovi imali uže pneumatike, kao i šire. Osim kočenja, pratila se i vozna dinamika autombila pri različitim vremenskim uslovima. Padavine, suvo vreme, ali i otvornost na različite negativne uticaje bili su faktori koji su uticali na ponašanje pneumatika.

Rezultati su sledeći.

Testovi su pokazali različite rezultate, a utvrđeno je da ne postoji jedna kombinacija pneumatika koja će se prilagoditi svim vremenskim uslovima. Auto gume za sve sezone pokazale su se kao najbolje rešenje u oblasti kočenja za suvo i vlažno vreme. Kada je suv kolovoz u pitanju, ove gume su ostvarile najblje rezultate u oblasti vozne dinamike. Pri vlažnom vremenu fabrička kombinacija guma ostvarila je bolje rezultate i automobil je imao bolju voznu dinamiku, a ako se pogleda akvaplaning najbolje rezultate su imali automobili koji su na svojim točkovima imali najuže gume.

Uže auto gume za vlažno vreme

Višak vode na kolovozu najbolje oslobađaju uži pneumatici, a kada je vlažno vreme u pitanju ove auto gume su bolje nego širi pneumatici. Ne čudi onda što se većina ljudi odlučuje za uže pneumatike pri vlažnom kolovozu i za vožnju po snegu i ledu.

Međutim, subjektivni osećaj se razlikuje od sa dobijenim rezultatima. Naime, organizatori testiranja su utvrdili da su fabričke gume idealne za automobile koji služe za civilu upotrebu i one omogućavaju blago podupravljanje. Preupravljanje nastaje kod pneumatika širine oko 255mm i tada je vožnja zabavnija.

Izbor guma je pitanje kompromisa!

Kada se u obzir uzmu dobijeni rezultati, vremenski uslovi, namena automobila jasno je da se nameće zaključak koji kaže da je odabir guma zapravo pitanje kompromisa. Manjkavosti prilikom vožnje po vlažnom kolovozu ukazuju na odlične preformanse automobila prilikom vožnje po suvim podlogama. Zato se najpre biraju oni pneumatici koji odgovaraju, ne samo vozačevim potrebama,  već i uslovima podneblja u kojima se automobili voze.

Jasno je da šire auto gume obezbeđuju po suvim podlogama više trakcije, ali i više zabavljanja tokom vožnje. Ali, jedna napomena. Širi pneumatici više osećaju neravnomerni kolovoz, pa putnici više osećaju nesavršenosti na putu prilikom vožnje.

Svakako na ponašanje automobila utiče i izbor duma, njihov tip, ali i veličina. Ako vaš automobil ima letnje gume, on će ostvariti bolju trakciju nego oni automobili koji tokom sva četiri godišnja doba koriste šire pneumatike.

Ako pak niste sigurni koji pneumtici odgovaraju vašem tipu automobila, najbolje bi bilo da se posavetujete sa vašim vulkanizerom ili posetite renomiranog proizvođača guma koji će vam sigurno pojasniti i otkloniti sve nedoumice koje imate.

Ugodnu vožnju, mnogo zabave i bezbednost na putu vam želimo. Uživajte za volanom, srećan put!