Dečije sobe mogu ponekad biti izazov za uređivanje, ali to može biti i najzabavniji deo za uređenje. Pogledajte fotografije sa predlozima:

Ono što vas može ograničavati je kvadratura sobe, ali dodatni izazov je kako urediti prostor koji može služiti za igranje, druženje, učenje, odmor ili ako više dece treba da deli jednu sobu.  Koliko god da bio mali prostor, dečija soba može biti vrlo praktična za decu. Evo par ideja: 

Podovi

Laminat je izuzetno zahvalan kao pod u dečijim sobama, zbog lakog i brzog održavanja i velike otrpornosti. Tepih se preporučuje u sobama gde borave mala deca, jer ona dosta borave na podu. Bukov parket je takođe interesantan izbor. Zavese i tapete su odličan dodatak enterijeru, i danas se na tržištu mogu naći u različitim bojama, veličinama i animacijama koje deci mogu biti interesantne a samim tim i učiniti boravak u sobi lepšim.

Rasveta

Lampe različitih veličina i oblika mogu biti odlično rešenje da se stvori drugačiji ambijent i doživljaj boravka u sobi. Izbegavajte podne lampe jer nisu praktične za malu decu, a fokusirajte se na kvalitetne stone lampe, noćna svetla i lustere koje možete naći u najrazličitijim dezenima i oblicima tako da zadovolje ukus vašeg mališana.

Odlaganje

Igračke moraju da imaju svoje mesto u sobi kako ih ne biste stalno preskakali i kako se deca ne bi povredila ukoliko one nisu dobro složene i raspoređene, skladno kvadraturi dečije sobe rasporedite i igračke na odgovarajuće mesto. Police za zidove su odlično rešenje u uštedi prostora, na njima možete odložiti dosta stvari počev od igračaka do knjiga i slikovnica ukoliko se soba uređuje za dete većeg uzrasta

Oslikajte zidove

Oslikavanje zidova je danas sve popularnija tehnika i tako jedna dečija soba može kroz motive ispričati svoju priču. Može se oslikati cela soba ili samo deo zida, šta god da se odluči efekat je veliki. 

Menjajte detalje

Soba mora biti funkcionalna, jer vaše dete neće uvek biti malo, i ukus deteta se vremenom menja. Zato treba gledati da soba može da zadovolji ukuse nižeg i višeg uzrasta kako ne biste stalno menjali enterijer dečije sobe. Gledajte da nameštaj bude što neutralniji jer od njega najviše zavisi konačan izgled sobe. Puno je jednostavnije menjati boju zidova, nego čitav nameštaj.

Kreveti 

Ako je kvadratura sobe mala, odlično rešenje jesu kreveti na sprat. Ispod jednog kreveta se može smestiti radni sto, drugi krevet i police za odlaganje stvari pa se tako čitava soba može smestiti na jednom zidu. Kreveti sa policom ispod su dobri ukoliko u sobi boravi samo jedno dete, a prostor ispod kreveta se može iskoristiti za odlaganje stvari.

Uskladite boje

Ako u dečijoj sobi borave dečak i devojčica treba voditi računa da boje budu usklađene, tako da oba pola mogu da je koriste. Ideje za uređenje zajedničke sobe pogledaj ovde.

 

Cilj svake dečije sobe da postoji dovoljno mesta za igru i izražavanje kreativnog duha. Bez velikih investicija ali uz puno mašte i volje možete u kratkom roku srediti jednu dečiju sobu. Dečije želje uvek treba ispoštovati jer je to na kraju kutak koji pripada samo njima i u kom će provoditi najviše vremena. Svaki milimetar prostora treba iskoristi adekvatno, pa je nameštaj po meri odličan izbor u tom slučaju. Stvari treba da budu uredno i lepo složene kako bi se uvek omogućila preglednost i prustup svim stvarima.