Da li imate problem naglog opadanja kose? Da li dok se češljate osećate da vam kosa gubi volumen i da vam je češalj prepun vlasi? Ukoliko imate ovakvih tegoba, nemojte se odmah plašiti najgoreg. Tačno  je da  lepota žene ogleda u lepoj i negovanoj kosi ali svakako da se proces opadanja može na vreme sprečiti.

Naime, dermatolozi smatraju da dnevno svim ljudima u proseku opadne do sto vlasi sa glave. Na tim mestima raste nova vlas. Međutim ukoliko primetite da vam kosa rapidno opada i da se proređuje to može ukazivati na različitu vrstu problema. Sa sigurnošću možemo reći da opadanje kose kod žena izaziva veoma veliku traumu koja može dovesti do nesigurnosti i do nelagode. Ni jedna žena ne želi da se oseća nezadovoljno usled gubitka kose.

Razloga zbog kojih ženama opada kosa ima mnogo, bilo da se radi o smeni godišnjih doba, emotivnoj traumi, bolesti, trudnoći ili nečemu drugom na žalost nije dokazano zbog čega neke osobe gube kosu usled velikih životnih promena. Kako se folikul dlake menja tako ona vremenom postaje slabija, sklona pucanju i opadanju. Bilo da opada u pečatima i na tim mestima više nikada ne izraste  nova kosa ili se vremenom tanji i puca svakako da oba slučaja  predstavljaju veliki estetski problem svake žene.

Ukoliko spadate u  grupu žena koje imaju ovakvih problema  preporučujemo vam da pročitate 5 najčešćih razloga za gubitak kose kod žena  ali i nekoliko korisnih saveta kako možete regenerisati vlas i sprečili dalje opadanje.

5 razloga zašto opada kosa

Stres

Možda deluje suludo, ali prevelika količina stresnih situacija dovodi do rapidnog gubitka kose.

Posao, obaveze, nedostatak sna, hronično nezadovoljstvo.

U zavisnosti od tipa stresnih situacija, luči se velika količina hormona kortizol. Ovaj hormon utiče na čitavo naše fizičko zdravlje. Stručnjaci smatraju da je kortizol glavni krivac za gubitak kose. Ukoliko doživite da vam usled preteranog stresa opadne kosa, imamo dobre vesti za vas. Kako se bude stabilizovao visok nivo kortizola tako će kosa postepono početi da raste.

Svakako da preveliku tenziju ne možemo izbeći ali možemo je sprečiti razlilčitim antistres terapijama, seansama i meditacijom. Kako bi održali kosu i isprečili njen gubitak, preporučujemo vam da konzumirate hranu koja je bogata gvožđem i mineralima.

Pored toga, antistres terapija, fizička aktivnost kao što je fitnes smanjuje krvni pritisak i kortizol a time i nagomilanu napetost.

 Promenite životni koncept a ujedno sprečite i gubitak kose.

 Genetika

Na žalost na genetiku ne možemo mnogo uticati. Ali svakako možemo odložiti proces opadanja vlasi. Ukoliko primetite klupko kose na vašoj četki, ili pak primetno gubite gustinu vlasi kako starite ne dozvolite da vas takve činjenice obeshrabre. Počnite sa negom kose na vreme i izbegnite zamke genetskog nasleđa.

Nasledni gubitak kose, prenose se podjednako po ocu i majci. Postepna ćelavost dešava se postepenim skraćivanjem faze rasta kose, smanjenje folikule koje dovodi do tanjenja i pucanja vlasi. Predeo kose koji opada širi se koncentričnim krugovima. Na mestim na kojima je opala kosa teško dolazi do ponovnog rasta.

Stručnjaci smatraju da testosteron igra glavnu ulogu u gubitku kose. Testosteron se vezuje za enzime i pretvara se u androgen gen koji dovode do prekida hranjenja folikule vlasi. Takva folikula dlake vremenom se tanji i opada.

Naime, za ovakav problem preporučujemo vam da koristite ricinusovo i čičkovo ulje. Činjenica da folikulu vlasi treba snabdeti neophodnim vitaminima i mineralima čini da svakodnevna nega bude bogata ovim uljima. Ricinusovo i čičkovo ulje podstiču rast vlasi i snabdevaju koren gvožđem, omega mastima kao i vitaminima E i A.

Hipovitaminoza

Nedostatak vitamina A, E, B u organizmu može biti pokazatelj gubitka kose. Bilo da se radi o bolesti, nezdravoj i neredovnoj ishrani  problem sa nedostatkom vitamina može uticati na kvalitet vaše kose ali i na njen gubitak. Stoga vam preporučujemo da ishrana postane bogata raznovrsnim vitaminima i mineralima kako bi ste ojačali kosu.

Nije retkost da u zavisnosti od smene godišnjih doba kosa postaje sklona periodičnom opadanju. Tako postaje tanja tokom jeseni i zime, dok u proleće postaje bujnija. Kako bi ste izbegli ove probleme obogatite svoj jelovnik orašastim plodovima, mesom i povrćem koji će obezbediti dovoljnu količinu neophodnih vitamina i minerala za čitav organizam. Ono što je važno istaći kosa će postati jača i opadaće mnogo manje. Vodite računa da unosite namirnice koje su bogate vitaminima A, E i B kako bi ste obezbedili svojoj kosi dovoljnu količinu hranljivih materija.

Hrana koja je bogata navedenim vitaminima

Vitamin A : mleko, puter, jaja, džigerica, žuto povrće,  šljive, peršun

Vitamin E : hladno ceđena ulja, klice, kikiriki, riba, piletina, grašak

Vitamin B : kvasac, banana, riba, mahunarke, orašasti plodovi

Međutim treba voditi računa da prekomeran unos određenih vitamina i mnierala mogu dovesti do nus pojava odnosno opadanja kose. Tako sa prevelikim unosom vitamina A, arsena i selena može doći do pojačanog opadanja kose.

Zato je važno da balansirate svoje obroke i da ne preterujete sa određenim vitaminima koji Vam mogu doneti više štete nego koristi

 Preterano hemijsko tretiranje kose

Plava kosa po svaku cenu vas može koštati preteranim gubitkom kose. Nije retkost da preterano hemijsko tretiranje kose, stalno menjanje frizura, grubo feniranje mogu uticati na preterani gubitk kose.

Lepota boli, ali ukoliko sebi činite više štete od koristi razmislite još jednom da li ćete na taj način ugroziti vašu kosu? Sve žene žele da imaju fantastičnu frizuru ali preterano eksperimentisanje sa različitim farbama, može dovesti do iritacije kože glave, velikog oštećenja folikule vlasi i do opadanja.

Naime, tretmani kiselinama koji stilizuju kosu, amonijak, često korišćenje prese dovode do uništavanja folikula vlasi. Kosa naglo gubi keratin i sklona je pucanju i opadanju. Kako se vlas uništava usled jakih himijskih tretmana potrebo je dosta vremena kako bi se oporavila.

Teme glave kao i kosa su izuzetno osetljivi, ukoliko želite da promenite nešto vezano za vašu frizuru preporučujemo vam da to činite prirodnim preparatima koji nisu na bazi kiselina i amonijaka. Na taj način možete sprečiti prekomerno isušivanje i opadanje kose.

Međutim ukoliko ste već nakon brojnih farbanja i stilizovanja kose primetili da je sama kosa promenila svoju strukturu i da naglo opada, predlažemo vam da vaša svakodnevna nega bude bazirana na prirodnim preparatima koji će nahraniti vašu vlas i učiniti je čvršćom. Za takvu negu preporučujemo vam kokosovo ili maslinovo ulje. Ova moćna ulja u sebi sadrže veoma veliku količinu hranljivih komponenti koji će revitalizovati vašu kosu i pri tom sprečiti dalja opadanja i oštećenja.

Pored toga šamponi bez sulfata su odličan izbor kada se radi o svakodnevnom održavanju zdravlja vaše kose. Izbegavajte feniranje i grubo četkanje kose. Kroz nekoliko sedmica sa sigurnošću ćete primetiti da kosa drastično manje opada a zahvaljujući valjanim tretmanima kosi ćete vratiti jačinu i sjaj.

Hormonalni poremećaj

Trudnoća, nagli prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula, menopauza, određene hormonske bolesti mogu uticati na gubitak kose. Činjenica da hormoni diktiraju čitav naš život, onog trenutka kada je neki hormon u deficitu ili u naglom skoku tada se dešava promena u čitavom organizmu.

Nije rektost da u periodu trudnoće ili menopauze ženama počne naglo da opada kosa. Kako u trudnoći nivo estrogena opada a hormon progesteron naglo raste, to utiče na čitavo telo trudnice. Takav hormonski disbalans se najviše može uočiti na koži, a posebno na kosi.

Obzirom da je nivo estrogena veoma nizak time kosa postaje suva, lomljiva i sklona opadanju. Međutim ovaj hormonski disbalans ne traje dugo. Nakon porođaja hormoni se postepeno vraćaju u balans i pronlem sa opadanjem kose sam od sebe nestaje.

Sa druge strane žene koje su u menopauzi pate od deficita svih hormona. Posebno od deficita estrogena. Koliko je estrogen važan za nas kazuje činjenica da u menopauzi koža naglo menja svoju strukturu. Naime kosa u fazi menopauze postaje naglo suva, sklona opadanju i pucanju. Usled pada estogena folikula dlake ne dobija više dovoljan dotok hranljivih materija i počinje da se suši. Zato je važno da u ovom ciklusu života žene posvete više pažnje nezi kose i kože.

Pored toga, problemi sa štitnom žlezdom, policistični jajnici i bilo koja druga hormonska bolest mogu uticati na kvalitet kose. Ukoliko primetite da vam se čitavo telo naglo menja, a posebno koža, kosa i nokti onda vam preporučujemo da dobro ispitate hormone. Usled hormoskog poremećaja možete imati kako spoljašnje  tako i unutrašnje promene u organizmu, zato je važno da na vreme otkrijete uzrok naglog opadanja kose. Ukoliko na vreme uvidite uzrok možete spasiti važu kosu od prekomernog opadanja.

Moćna prirodna maska protiv opadanja kose

Prirodna nega kože glave i folikule dlake  vam može obazbediti bujniju i zdraviju kosu. Kako bi ste ojačali kosu i sprečili preterano opadanje, preporučujemo vam da koristite različitu vrstu ulja ( maslinovo, ricinusovo, orahovo, čičkovo ili kokosovo), pasiranu šargarepu, AD kapi i malo limuna.

Napravite smesu od izabranog ulja, dodajte pasiranu šargarepu, ad kapi i vrlo malo limuna. Umutite masku i umasirajte u teme glave. Ostavite da odstoji pola sata a nakon toga isperite kosu šamponom bez sulfata.

Ova maska predstavlja bombu vitamina i minerala koji su neophodni pri regeneraciji kose. Nakon toga kosa postaje jača i zdravija. Kako bi učinak bio postojan preporučujemo vam da jednom nedeljno nahranite kosu ovom maskom. Bićete oduševljeni rezultatima a ono što je najvažnije možete reći zbogom opadanju kose.

Negujte sebe i svoju lepotu na pravilan način. Vratite vašoj kosi izgubljeni sjaj i zaboravite na gubitak kose.