Najefikasniji način da očistite svoju terasu, otvoren prostor u dvorištu i ostale površine je korišćenje perača po pritiskom. Perači pod pritiskom  ne troše toliko vode kao kada koristite normalnu crevnu cev i obavljaju  posao za upola kraće vreme. Njih možete  koristiti za održavanje drvenih podova, kamenih ili ciglom popločanih terasa koje su povezane betonom. 

Pripremite svoju terasu za čišćenje peračima pod pritiskom

Počnite sa čistim radnim prostorom uklanjajući sav nameštaj, biljke i saksije iz svog dvorišta pre nego što počnete. Uverite se da sve stvari koje ne želite da zaprljate budu uklonjene ili pravilno pokrivene. Trebalo bi da koristite metlu da biste se rešili svih ostataka kao što su mrtvo lišće ili velike grudve prljavštine, što će olakšati posao.

Priključite perač po pritiskom  na dovod vode

Većina mašina za pranje pod pritiskom može da se poveže na mrežu pomoću jednostavnog konektora, pritisnite ručicu pištolja da biste bili sigurni da voda slobodno teče kroz vašu mašinu za pranje pod pritiskom pre nego što uključite napajanje.

Poprskajte deterdžent na željenu površinu za čišćenje

Poprskajte deterdžentom površinu koju ćete čistiti i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Ovo će pomoći da uklonite svu prljavštinu sa određene podloge u dvorištu. 

Operite površinu pod pritiskom

Počnite na jednom kraju svoje površine i prođite kroz celu površinu prskajući u jednom smeru i nazad u drugom. Tokom čišćenja redovno ispirajte i uverite se da voda može lako da otiče. Počnite sa suprotne strane od mesta gde se voda odvodi, tako da prljavština ne bi isticala nazad preko vašeg sveže očišćenog dvorišta. Koristite dodatnu glavu za čišćenje dvorišta da biste ovaj proces učinili još lakšim. Rotacione mlaznice rade kružno da prskaju uravnoteženiji mlaz vode. I vaša terasa ili podna površina u dvorištu izgledaće kao nova.

Začepljeni odvodi 

Pored čišćenja površina perač pod pritiskom je odličan kada vam se začepi odvod. Čišćenje vaših cevi mašinom za pranje pod visokim pritiskom može biti brz i efikasan način za uklanjanje začepljenja i sprečavanje daljih problema.  Začepljeni sifoni u kupatilu ili kuhinji mogu biti ozbiljan problem za rešavanje koji vas mogu ometati u svakodnevnici, zato uvek postoji lakši način da obavite posao. Pričvrstite dodatak na mašinu. Ovaj tip pribora je idealan za čišćenje odvoda jer duga tanka cev može da dopre do cevi dok prska vodu u obliku ventilatora, pružajući maksimalnu pokrivenost i moć čišćenja.

Započnite čišćenje usmeravanjem čistača cevi u otvor odvoda. Uverite se da ga držite na bezbednoj udaljenosti i držite mašinu pod pritiskom da se kreće kako biste izbegli oštećenje površine. Temeljno očistite površine, krećući se po obodu otvora. Nakon čišćenja, proverite da li voda slobodno teče. Ako i dalje postoje začepljenja, ponovite postupak čišćenja dok se odvod potpuno ne očisti.

I za kraj

Ako planirate da uredite spoljašnje površine kojima je očajnički potrebno čišćenje, jer nam dolazi letnja sezona i vreme je za opuštanje i zabavu, ne želite da provedete vreme u stalnom čišćenju, već da sebe poštedite napornog rada. Imaćete viška slobodnog vremena za dobru knjigu i pokoji koktel, ako svoje poslove završite što efikasnije. Odabir pravog uređaja za čišćenje vaše bašte, dvorišta ili terase zavisiće od njihove veličine, brzine nakupljanja prljavštine i naravno, vašeg budžeta.