Još od malena je važno da svom detetu objasnite zašto je važno svakodnevno pranje zuba, da li treba zubni konac koristiti posle svakog obroka i koliko je važan redovni stomatološki pregled. Iako su neka istraživanja pokazala da je strah od zubara kod dece jako veliki, ako ne vreme objasnite svojim mališanima da taj “čika doca” nije neki strašan tip, već da on mora da leči njihove zubiće da bi bili beli i lepi i na vreme ga naviknete da se zdravo hrani, kasnije će biti manje problema kada je zdravlje zubi u pitanju.

Iako u Srbiji još uvek ne postoji svest o tome koliko je važno redovno posećivati stomatologa i makar jednom godišnje odlaziti na pregled, treba imati u vidu da kod nekih ljudi postoji loša genetska predispozicija kada je kvalitet zuba u pitanju. Bez obzira što ranije nije postojao veliki broj stomatoloških ordinacija, posebno ne onih privatnih, danas je moguće skoro na svakom ćošku pronaći nekog zubara. E sada, ovde ne govorimo o kvalitetu koji stomatološke ordinacije nude, jer nekome je važno da zaradi novac, a neko da kvaliteto odradi intervenciju. Kao i u svakom poslu i kada je stomatologija u pitanju, mnogi građani razmišljaju da što je dobro, mora da bude skupo, pa tako i kada su usluge zubara u pitanju.

Možda je ova parola tačna kada su garderoba, kozmetika ili automobili u pitanju, ali kada je reč o zdravlju ne bi trebalo razmišljati na ovaj način. Naime, ukoliko već želite manje da platite, a da znate da ste dobili vrhunski uslugu i kvalitet, onda se raspitajte o potencijalnim stomatološkim ordinacijama. Zadovoljni pacijent uvek će rado preporučiti svog lekara, pa čak iako njegove usluge nisu bile povoljne, jer je važno da bol nestane.

Tri puta meri, jednom seci da li su zubni implanti za tebe!

Treba znati da se sa zubima ne treba šaliti. Koliko god mislili da nije strašno ako nemate tri – četiri zuba u vilici, jer tu je još bar 28 ili 29 zuba, znajte da je u kasnijem životnom dobu važno da imate što više svojih zuba. Prema rečima stomatologa, mnogo lakše se ugrađuju zubni implanti fukoliko vi već imate neke zube. Nije važno da li su zubni implanti u pitanju ili vam je zapravo potrebna cela vilica, lakše je nadograditi zub na već postojeći nego stavljati sve nove zube. Ako pak niste saglasni sa ovim, onda se posavetujete sa svojim stomatologom, saslušajte šta on ima da vam kaže, jer nekada mogu zubni implanti da reše problem nedostatka dva ili tri zuba u vilici. Ako vam se i ne sviđa to što ste čuli, vi se obratite nekom drugom doktoru, jer je uvek bolje da čujete više različitih strana i sami da odlučite nego da čujete jedan stav, pa da donesete odluku kada možda i nemate dovoljno argumenata. Nekome je još uvek prva pomisao da se mogu ugraditi zubni implanti prestiž i luksuz, a neko u njima vidi spas.

U svakom slučaju, bez obzira da li su zubni implanti postali moda ili je poliranje zuba i stavljanje cirkona, što bi se žargonski reklo “must have” ove sezone, ne dajte da vas povuku blještave reklame, lepe reči, jer zdravlje je u pitanju i sa njim se ne treba igrati. Imajte uvek na umu da kada izvadite sve zube, tu onda više nema povratka, zato dobro promislite ili kako bi se u narodu reklo tri puta meri, jednom seci.