‚‚Stara narodna kaže: ‚‚Najbitniji je početak.’’ Sa tim se slažu i doktori. Prema mišljenju nutricionista doručak je najvažniji obrok. Zašto? Zato što je u jutarnjim časovima koncentracija šećera najniža.

Ili kako se često može čuti obrok bez koga se ne izlazi iz kuće. Suština ovog saveta koji ima odlike naređenja ogleda se u energiji koju zdrav doručak daje i koja je neophodna za aktivnosti koje nas očekuju.

Šta čini zdrav doručak?

Dan treba započeti svim zdravim grupama namirnica. Onima koji su slabi na hranu ovo zvuči kao ‚‚aminovanje u nameri da zgreše’’, ali i izgovor opravdavanja njihove neumerenosti. Ipak treba odrediti granice. Idealni sastojci za zdrav doručak su: žitarice, zatim jaja kao izvor proteina (ukoliko niste ljubitelj jaja možete ih zameniti nemasnom šunkom). Ukoliko imate više vremena pre nego krenete put obaveza, barena piletina ili ćuretina neće škoditi. Savetuje se da se na jutarnjem meniju nađe i neki od mlečnih proizvoda. Preporučljivo probiotski jogurt ili mladi sir. Zdrav doručak nema jasno utemeljenu i konstantnu formulu, već je potrebno da se hranimo raznovrsno (i umereno). Savetuje se iskorišćavanje sezonskih namirnica, te tokom celog leta imamo veliki izbor povrća koje možemo spremiti, kako u obliku salate, tako i obariti. Malo prirodnog, hladno ceđenog maslinovog ulja koje bi prelilo to povrće doprineće unosu zdravih masnih kiselina i vitamina A, D, E, F i K. Još malo pa četvrtina abecede.

Recept za zdrav doručak

Ne postoji recept za zdrav doručak. Postoje samo zdrave namirnice i vaša kreativnost da kombinujete ono što vam prija. Ne treba zaboraviti ni vernike, te se njima preporučuje sardina ili tunjevina. Važno je napomenuti da ukoliko neko voli da ujutro popije čašu ceđenog soka to učini jedan sat pre prvog obroka, kako bi se prevario. Među zdrave žitarice, sa celim zrnom, spadaju: kinoa, ječam, ovas, heljda, raž, integralni pirinač. Žitarice je najbolje koristiti uz neko od biljnih mleka: ovseno, pirinčano, kokosovo, proseno, bademovo i sojino. Ipak, nekima ne prija ukus biljnih mleka te zamenu mogu potražiti u nekom od manje masnih jogurta. Izbegavati mleko zbog teškog varenja. Ovo posebno važi za pacijenate sa gastritisom i hiperaciditetom.

Nutricionisti savetuju i palentu kao dobar izbor zdravog doručka, koju možete jesti uz mladi sir ili probiotski jogurt.

Šta nije zdrav doručak

Džem, margarin, namirnice koje plivaju u ulju, burek, viršle, paštete, kobasice, konditorski proizvodi, keks, krofne, gazirani i nezagirani sokovi (osim ukoliko nisu ceđeni u domaćoj radinosti) svakako ne mogu biti doručak, a ni stati iza prideva ‚‚zdrav.’’ I na razočarenje mnogih pahuljice tj. pahuljice u kojima se ‚‚švercuje šećer’’ ne spadaju u zdrav doručak i zato ne drže sitost, te sugrađani ubrzo po konzumiranju osećaju glad i neretko imaju dupli doručak. Savet: zamenite pahuljice kuvanim žitaricama celog zrna. Mana im je što iziskuju nešto više vremena dok se termički obrade.

Koje zlo je manje: nezdrav doručak ili preskakanje doručka?

Odgovor na ovu dilemu ‚‚nosilaca Olimpijskog zlata u samoopravdanju’’ loših navika glasi – volite i brinite se o sebi. Poslovica kaže da smo mi ono što jedemo. Što pre usvojite zdrave navike i počnete da mislite na sebe i svoje zdravlje to ćete pre popraviti ili bar ublažiti štetu koju ste načinili. Takođe, bićete odgovorni prema onima koji vas vole i kojima značite. Zdrav doručak nije samo za vas, on je hrana i svima kojima ste dragi.