Bez obzira da li živite u kući ili stanu, svaka nekretnina pre ili kasnije zahteva određenu vrstu ulaganja i popravki. Jedan od neizostavnih elemenata adaptacije stambenog prostora koji se često zanemaruje i odlaže jeste zamena stolarije.

Najčešći razlog za odlaganje ovakvog projekta jeste novčane prirode, ali dotrajala stolarija nam donosi mnogo više troškova i brige nego što možemo da pretpostavimo. Sasvim je logično da tokom godina upotrebe dođe vreme kada je neophodno zameniti staru stolariju, a neki od uobičajenih znakova su loša izolacija, gubitak toplotne energije, nakupljena vlaga, ali i uvećani troškovi za struju. 

Investiranjem u ovaj segment renoviranja, unapredićete kvalitet života u vašem domu i značajno umanjiti troškove i rasipanje energije. 

Estetski momenat

Izgled prostora u kome boravimo usko je povezan sa našim blagostanjem, raspoloženjem i kvalitetom života. Nekada je estetski faktor presudan za zamenu stolarije, jer stari prozori i vrata mogu odavati utisak prostora koji nije održavan i mogu narušavati izgled ostatka doma. Odabirom nove stolarije unećete svežinu u vaš dom, a danas na tržištu postoji mnogo različitih stilova, materijala i boja, stoga ćete bez problema odabrati ono što najviše odgovara vašem ukusu i uklapa se u ostatak enterijera. Osim toga, ukoliko budete želeli da u skorijoj budućnosti prodate vašu nekretninu, investiranje u stolariju samo možete uvećati njenu vrednost i učiniti je konkurentnijom na tržištu. 

Bolja energetska efikasnost

Jedan od glavnih razloga za zamenu dotrajale stolarije jeste rasipanje velike količine energije i potreba za stalnim dogrevanja ili hlađenjem kako bismo postigli optimalnu temperaturu. U zimskim mesecima se suočavamo sa nedostatkom toplote, odnosno nemogućnošću da ugrejemo prostor, jer prozori i vrata propuštaju topao vazduh.

Tako smo prinuđeni da trošimo dodatnu energiju čime uvećavamo naše mesečne račune, ali i povećavamo negativne efekte na prirodne resurse. Kao efikasno rešenje za ovaj učestali problem, tu su kvalitetni aluminijumski prozor, a cena će opravdati nihovu dugotrajnost i efikasnost. Prozori od aluminijumi izuzetno su otporni na sve vremenske uslove i značajno će smanjiti potrošnju energije i obezbediti prijatnu temperaturu vašeg doma u svakom trenutku. 

Bezbednost ukućana i imovine

Još jedna značajna uloga koju vrata i prozori doma imaju jeste bezbednost ukućana, ali i imovine koju posedujemo. Rizik od upada nepoželjnih posetilaca je veća ukoliko imamo dotrajalu stolariju, a taj procenat se dodatno povećava ako živimo u urbanoj sredini. Novi materijali i tehnologije imaju ojačanu zaštitu i bolje bravarske mehanizme, kao i čvršća stakla, što sveukupno doprinosi boljoj sigurnosti ukućana. Zamenom stolarije obezbedićete potreban mir i komfor članova vaše porodice i sačuvati vrednost vaše imovine. 

Zvučna izolacija za mirniji životni prostor

Za gradska područja karakterističan je intenzivan saobraćaj i prisustvo većeg broja ljudi, što automatski povećava nivo buke kojem smo izloženi. Svakodnevno izlaganje buci može ometati naše svakodnevne aktivnosti i remetiti nam mir koji želimo da imamo u svom domu. Zato stara stolarija nije efikasna u borbi protiv neprijatnih zvukova, stoga je važno zameniti je novim prozorima i vratima koji pružaju bolju zvučnu izolaciju. Ne treba odlagati ovaj segment renoviranja, jer dom je mesto opuštanja i odmora, i treba da nam pruži maksimalnu udobnost i spokoj, a ne da bude izvor frustracije. 

Dugoročna ušteda novca

Zastarela stolarija može povećati potrošnju energije, rezultirajući većim mesečnim troškovima za struju i nepotrebnim pritiskom na kućni budžet. Najefikasnije rešenje za ovaj problem jeste zamena stare stolarije kako bi se zaustavio gubitak toplote i rasipanje električne energije. Možda će vam se ova investicija isprva činiti kao veliko opterećenje za vaš budžet, ali gledano dugoročno, uštedeće vam značajnu sumu novca. Takođe, nova stolarija ne zahtevan posebno održavanje u vidu popravki, nasuprot staroj koja vam često može zadavati muke i praviti dodatnu stavku u vašem budžetu. 

Ukoliko ste u fazi renoviranja vašeg doma, pobrinite se da dotrajalu stolariju zamenite novim prozorima i vratima, jer ćete ovim potezom poboljšati kvalitet života, ali i umanjiti mesečne troškove. Sa novom stolarijom dolazi i atraktivan izgled prostora koji će osvežiti vaš dom i boravak u njemu učiniti prijatnijim. Ova investicija se isplati na više načina, a jedan od njih je i uvećanje vrednosti vaše nekretnine na tržištu, stoga ćete biti spremni kada dođe trenutak da je prodate ili iznajmite.