Privatne obaveze, mnoštvo knjiga koje treba pročitati, prezentacije pripreminiti, niste stigli sve da pročitate niti da spremite, sutra je ispit, a već nedelju dana ste potrošili na prokrastinaciju. Naravno, to ne bi bilo toliko strašno da nije veče, a ispit je ujutru. Odlučujete se da celu noć nespavate i zapravo naučite gradivo, ali ne ide. Preobimno je. Tada na scenu i u vaš um stupaju razna predispitna i ispitna pomagala. Neki od tih studentskih pomagala su za vreme polaganja ispita su obavezne takozvane puškice i bubice za ispit.

Sada sve vreme koje vam je ostalo preusmeravate guglajući gde možete iznajmiti bubice za ispit za sutra ujutru i cimate ortake i ortakinje da se bude sa vama u cik zore kako bi vam diktirali tačne i potrebne informacije. Predlažemo da pročitate ovaj tekst i saznate zašto navedena studentska pomagala, puškice i bubice za ispit, nisu dobra i zašto ih ne treba uopšte uzimati. Ovaj put je vaša veština organizovanja sopstvenog vremena zakazala.

Studentska must-have pomagala

Kao što smo naveli, puškice su alfa i omega studentskih tajnih pomagala. One su uglavnom mali papiri koji se koriste kako bismo na njih smestili sve one bitne informacije koje će nam koristiti na ispitu. Kada smo bili mali pored prakse koju smo razrađivali, priče naših roditelja kako su pravili puškice, kao i žar u njihovim očima kad se sete svojih studentskih dana jednostavno navode mlađe generacije da barem pokušaju isto. Na papiru se ispišu informacije potom se smanjuju do neprepoznatljivosti i sakrivaju unutar različitih objekata. Tada se koriste od digitrona, rukava, pernica, flaša za vodu pa sve do sedanja na njih i izvlačenja kada prođe opasnost!

Međutim, naša preporuka je da ne koristite puškice iz sledećih razloga. Naime, količina informacija koje možete smestiti na papir je izuzetno ograničena. Sledeći razlog je što morate da izaberete informacije koje ćete na piškicama ispisati. Samim tim, može se desiti da pogrešite sa informacijama pa su ispisane puškice potpuno beskorisne. I poslednji razlog žašto ne biste trebalo da ih koristite, jeste velika verovatnoća da vas profesori ili asisteniti uhvate u korišćenju. Ako vas uhvate, postoji nekoliko posledica. Jedna je udaljavanje sa ispita i kazna do šest meseci ili rokova neizlaženja na predmetni ispit, profesori vas zapamte i više nikad vas ne puste da prođete taj ispit kod njih i na kraju ste doveli sopstveno akademsko poštenje u pitanje te vam nijedan asistent niti profesor više neće verovati. Izbacivanje sa fakulteta postoji kao mogućnost, ali je šansa izuzetno mala.

Bubice

Pored puškica, drugo i savremenije pomagalo koji studenti danas masovno koriste su bubice za ispite. Studenti se odlučuje za ovaj vid pomagala iz nekoliko razloga. Bubice za polaganje ispita su izuzetno male i praktično nevidljive. Na taj način je skoro nemoguće da budete uhvaćeni. Drugi razlog je taj što se na bubice za ispite može smestiti neograničena količina informacija. Ipak povezujete bubicu za ispit sa mobilnim uređajem i tada sve zavisi od osobe sa druge strane. Za razliku od puškica, kada vas neko od kolega takođe može videti, zvuk iz bubice za ispit ne čuje niko i na taj način ste koliko-toliko sigurni. Ipak, postoje određene stvari koje morate znati ukoliko koristite bubicu za ispit.

Prva stvar se odnosi na same bubice za ispit. Ako se odlučite da ih koristite, obavezno ih kupite. Nemojte ni slučajno iznajmljivati! Džabe vam položen ispit, ako zapatite infekciju uha ili slušnog kanala i ostatak semestra provedete po bolnicama umesto po klubovima. Druga stvar se odnosi na njeno zakonsko uređenje i korišćenje. Naime, bubice iako se koriste za ispite, one spadaju u opremu za prisluškivanje i praćenje i time podležu regulaciji zakona. Ukoliko ih koristite suprotno zakonu, možete biti kažnjeno gonjeni. Takođe, ukoliko vas profesori uhvate, ne smao da rizukujete zabranu izlaska na ispit, već i izbacivanje sa fakulteta zbog kršenja pravila akademskog poštenja. Kao što vidite, bolje je i da padnete ispit i provedete se posle toga, nego da proživljavate pakao administracije i stigme. Zapamtite, uvek postoji sledeći rok!