Prilikom uređenja enterijera svako se vodi svojom filozofijom, ali kada je reč o nameštaju, kriterijumi su u suštini isti – da služi svrsi i da bude lep. Svaki nameštaj ima svoju specifičnu funkciju u prostoru, stoga je važno popuniti prostor praktičnim nameštajem koji će vam pružiti maksimalnu udobnost i biti isplativa investicija na više načina. 

Kada govorimo o nameštaju koji je istovremeno i funkcionalan i dekorativan, to je su svakako fotelje. Fotelje su onaj komad nameštaja koji će uvek biti u trendu i rado biran za kada se uređuje enterijer. Fotelje su fleksibilan nameštaj zbog manjih dimenzija, pa ne moraju biti rezervisane samo za dnevni boravak. Zapravo, fotelje se mogu smestiti u bilo koju prostoriju! Jednako su poželjne i u spavaćoj sobi, i u dečjoj sobi, a mogu se smestiti i u hodnik.

Jednostavno, fotelje su nezaobilazni detalj koji će umnogome doprineti estetici i funkcionalnosti prostora, a izbor je toliko veliki da je odluka koju fotelju izabrati posao za sebe. No, svakome ko uživa u uređenju enterijera to neće predstavljati problem. Štaviše, uživaće u odabiru fotelje u kojoj će uživati kada fotelja dođe do doma. Pa, hajde da pogledamo i izlistane razloge zašto su fotelje jedan od omiljenih komada nameštaja i zašto su vam potrebne u sobi.

Fotelje su praktičan nameštaj

Pre svega, fotelje imaju svoju namenu u prostoru, a to je sedenje. Unošenjem fotelja u svoj dom ili neki drugi prostor koji je predviđen za sedenje, odnosno, za uživanje. Njihova namena da obezbede dodatan prostor za sedenje, što ih čini funkcionalnim nameštajem koji je posebno važan u prilikama kada nam dođu gosti u posetu i kada nam je potreban dodatan prostor gde će dragi ljudi moći da se smeste. 

Fotelje su dekorativan nameštaj

Pored njihove izuzetni važne funkcije, fotelje su i nezaobilani pečat stila u svakom prostoru kojeg su deo. Možda to nećemo sebi priznati naglas, ali ovaj faktor je možda i iznad faktora praktičnosti. Sa ovim će se složiti svi zaljubljenici u uređenje enterijera koji uživaju u uklapanju elemenata u prostoru, tako da enterijer budi najlepše senzacije kada se nađemo u njemu. Fotelje su jedan od najzastupljenijih načina kako da postignemo “wow efekat” pri uređenju doma ili nekog drugog prostora.

Možemo ih naći u raznim oblicima, sa raznim motivima i dizajnom, u širokoj paleti boja i nijansi, tako da zaista svako može pronaći fotelju prema svom ukusu, koja će govoriti o ličnom stilu osobe u čijem se enterijeru nalazi. Zato su fotelje večan nameštaj koji će uvek biti potreban i neizostavni element u enterijeru – jer doprinosi estetici na suptilan, ali istovremeno i snažan način. 

Fotelje su kutak za uživanje

Zapravo, glavna funkcija fotelje je naše uživanje. Fotelja je mesto na kojem se najčešće opuštamo i koja služi da sebi priuštimo maksimalni komfor. Zavaljeni u omiljenu, udobnu fotelju, vodimo razgovore sa dragim ljudima, opuštamo se gledajući omiljenu seriju ili uživamo čitajući zanimljivu knjigu – to su neke od asocijacija kada pomislimo na fotelju. Dakle, zbog svega što nam pruža, sasvim je opravdano što je fotelja jedan od komada nameštaja koji će uvek biti potreban.