Poznato je da zdrava ishrana može gotovo svakog čoveka da sačuva od hroničnih bolesti, viskog pritiska, problema sa srcem, dijabetesom ili štitnom žlezdom. Raznolika i uravnotežena ishrana, bez industrijskih prerađevina, šećera i drugih zasićenja od vitalne je važnosti za ljudski organizam.

Kako zdrava ishrana može da spreči razne bolesti 

Ukoliko konzumirate hranu koja u sebi ima visok sadržaj antioksidanasa, možete u velikoj meri smanjiti rizik od raka. Beta-karoten, vitamin A,C i E najčešće su supstance koje učestvuju u prevenciji od ove opake bolesti. Pa usled toga, ukoliko se hranite borovnicama, malinama, bundevom, orasima i semenjem, šargarepom i lisnatim povrćem, budite sigurni da slobodni radikali u vašem telu neće “divljati” niti izazivati rak.  

Osim toga, zdrava ishrana može da poboljša raspoloženje. Ukoliko iz ishrane isključite proizvode koji imaju visok glikemijski indeks poput kolača, slatkiša, grickalica, belog hleba i slično, moćićete da umanjite simptome umora i depresije. Namirnice od celog zrna, voće, povrće i riba sa svojim niskim glikemijskim opterećenjem – oporaviće vaš mentalni sistem.

Zdrava ishrana, takođe, povoljno deluje i na creva. Integralne žitarice, vitamin K, pojedino voće, jogurt, kiseli kupus i kefir deluju probiotski tako što pomažu dobrim bakterijama da izbalansiraju organizam. Pražnjenje uz dobru ishranu može biti redovno, a rizik od patogenih mikroorganizama, raka creva i drugih tegoba smanjen. Pored toga, zdrava ishrana pomaže i kod kognitivnog propadanja, gubitka memorije, održavanja normalne težine i dobrog sna, pre svega omega-3, vitamin E, D i flavonoidi. 

Gojaznost, nezdrava ishrana često može biti okidač za nastanak dijabetesa, loše gustine kostiju, karcinoma, moždanog udara i bolesti srca. A mnoga zdrava jela i prirodni domaći proizvodi mogu pomoći kod upravljanja težinom, energijom i zdravijim načinom života. 

Šta podrazumeva zdrava ishrana

Zdrava ishrana omogućava da vaše telo funkcioniše dobro. Osim što trebate pripaziti šta unosite u svoj organizam, pažnju trebate usmeriti i na količinu. Male porcije u tanjiru srednje veličine blagotvorno će delovati kako na raspoloženje, tako i na vaš fizički izgled i sliku koju gradite o sebi. Kada jednom stupite na tlo zdrave ishrane i dobrih navika, podrazumevano je da ćete se osećati kao da blistate i imate više energije nego ranije. 

Da vaše telo ne bude sklono ka bolestima, umoru i raznim infekcijama, veoma je značajno da jedete voće i povrće bogato proteinima, vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Pored toga, uključivši u ishranu zdrave masti, integralno brašno i domaće proizvode koji nude prirodne šećere, nemasne protein ili nemaju u sebi veštačke dodatke – možete vrlo brzo imati dobre zdravstvene rezultate. U uravnoteženu ishranu pre svega spadaju skrobno povrće poput krompira, pasulja ili graška, zatim, zeleno lisnato povrće, sveže voće, smeđi pirinač, heljda, ječam, zob, nemasna govedina, piletina i riba, med, kefir i još širok izbor hrane. 

Prirodni domaći proizvodi kao nasušna potreba svakog

Postoji mnoštvo namirnica koje vam se mogu svideti, a pritom biti sasvim zdrave. Zapamtite da ne postoje loši orasi, cela zrna, organsko povrće niti prirodni domaći proizvodi i da super hrana nije ona veštačka iz mnogih marketa. Prirodni domaći proizvodi Ukusi planine svakom čoveku nude dovoljnu količinu hranljivih sastojaka koji su ključni za održanje zdravlja. Suhomesnate namirnice ručne proizvodnje, domaća mast, mladi kozji sir, kiselo mleko, ajvar, integralna brašna iz potočare, med sa mlečom, aronijom i bademom – zaista su nešto što trebate unositi u vaš organizam. Vašem telu su potrebni dobri sastojci kako bi se održavalo blagostanje, a upravo prirodni domaći proizvodi predstavljaju lek. Privlačeći čak i najrigoroznije gurmane, širom sveta, ove namirnice visoko se kotiraju jer predstavljaju deo prirode, a ne gmo, pesticide, herbicide i konzervanse.