Svima je prva asocijacija za tepih udobnost, toplota, neizostavan ukras vašeg doma. Ali takođe morate da znate da biste dugo uživali u lepoti i čarima vašeg tepiha morate ga na adekvatan način održavati. Postoji negativna strana svih tepiha, a to je da privlače puno prljavštine i da su pravo leglo zaraze ukoliko ih redvno ne usisavate ili  perete. U daljem tekstu ćemo vam otkriti jednostavne trikove za održavanje tepiha uz čiju pomoć vaši tepisi će izgledati čisto i očuvano.

Ne zaboravite da redovnim usisavanjem tepiha čuvate vaše zdravlje

Morate da budete svesni da su prljavština i prašina sastavni deo našeg života. Nemoguće ih je u potpunosti ukloniti, ali redovnim čišćenjem i usisavanjem tepiha možete ih smanjiti na minimum. To je posebno važno ukoliko imate malu decu i ako veći deo vremena provode igrajući se na tepihu. Najviše nečistoća unosite preko cipela, a tepisi predstavljaju pravi magnet za prašinu i prljavštinu. Zato je potrebno da barem tri puta nedeljno dobro usisate vaše tepihe. Ukoliko imate kućne ljubimce onda je poželjno i češće da usisavate. Ukoliko želite da sačuvate higijenu i time sprečite unošenje prašine i drugi čestica u vaš dom potrebno je da cipele koje su za napolje izuvate ispred ulaza, a za po kući koristite drugu obuću.

Ponekad dubinski očistite tepih

Dubinsko čišćenje tepiha predstavlja najsigurniji i najefikasniji način za potpuno uklanjanje prljavštine iz svih slojeva tepiha. Samim dubinskim čišćenjem vašem tepihu možete vratiti prvobitni sjaj i boju koju je nekada imao. U nekim profesionalnim servisima za tepihe nude mogućnost da pored dubinskog pranja tepiha izvršite zamenu resa ili opšivanje tepiha. U svakom slučaju ovakav vid dubinskog čišćenja preporučuje se jedanput godišnje.

Ne čekajte da se fleke skore

Ukoliko primetite bilo kakvu fleku ili mrlju na vašem tepihu gledajte da je uklonite dok je sveža, jer na taj način ćete sprečiti da se fleka osuši i  prodre dublje u vaš tepih.  Takođe morate da obratite pažnju i kako uklanjate fleku sa vašeg tepiha. Nemojte samo da trljate jer ćete tako razmazati fleku svuda po tepihu. Najbolje je da sunđer natopite sa sredstvom za čišćenje i plako nanesete na mesto gde se fleka nalazi. Ostavite da sredstvo za čišćenje deluje nekoliko minuta, pa laganim pokretima sunđera od spolja ka unutra krenite da čistite fleku.

Uvek birajte prirodna sredstva za čišćenje

Prirodna sredstva pored toga što su ekološka, što štite naše zdravlje i okolinu, takođe efikasno uklanjaju svu moguću nečistoću sa vašeg tepiha. Za redovno čišćenje ne morate da koristite skupe preparate, sve potrebne sastojke možete da potražite u vašoj kuhinji. Tako na primer za uklanjanje fleka na tepihu možete koristiti vodu i sirće. Nakvasite isprljanu površinu i ostavite da deluje jedno 15-ak minuta. Nakon toga fleku istrljajte nekom grubljom tkaninom i videćete pozitivne rezultate. Ukoliko želite da osvežite vaš tepih, nakon dobrog i temeljnog usisavanja uzmite veliko pakovanje sode bikarbone i nakapajte u smesu nekoliko kapi eteričnog ulja. Ostavite smesu da malo odstoji, pa zatim ravnomerno nanesite na tepih. Nakon sat vremena, vlažnim peškirom pređite preko tepiha i uživajte u očaravajućem mirisu.