Od petog meseca bebi više nije dovoljno samo majčino mleko ili dohrana za bebe već se uvode i čvrste namernice koje obogaćuju jelovnik. Pa ipak, dojenje ili AD formula ostaju kao deo obroka jer se samo tako može obezbediti balansirana ishrana i za stariju decu.

Zašto se daje dohrana za bebe nakon prvog rođendana? Kada se daje i kako se kombinuje sa čvrstim obrocima?

I dalje je pedijatar taj koji daje sve konačne savete i sigurno je da će ostaviti i mlečnu formulu pored čvrstih obroka. Ovo je sve što treba da znate o ishrani deteta nakon prve godine života.

Od 12. meseca – dohrana za bebe sa oznakom 3

Pored svih namernica koje se uvode i menjaju jelovnik i dohrana za bebe se mora promeniti i uvesti linija koja je prilagođena periodu života od 12 do 24 meseca. Čak i kada bebe doje mnoge mame postepeno gube količinu mleka pa mnoga deca i zbog toga u ovom periodu prelaze na dohranu.

Važno je uvesti adaptiranu formulu koja je prilagođena uzrastu mališana jer mora biti kvalitetnijeg sastava i hranljivija nego do tada. 

Od 12. meseca se uvodi i kravlje mleko, ali ono nije zamena za dohranu za bebe iako se i ona formuliše na enzimima iz kravljeg mleka.

Razlog za to je što je dohrana za bebe najbolji izbor i nema zamenu je zato što je bolje formulisana, obogaćena vitaminima, probioticima, lako se vari i daje više hranljivijih elemenata. 

Dakle dojenje ili formula ostaje deo pravilne ishrane i tokom druge godine života i od toga nema bolje.

Koliko često se daje dohrana za bebe?

Za razliku od dojenja, dohrana za bebe ima svoj plan davanja i od 12. meseca će se davati samo ujutru i uveče. Preporuka pedijatara je da se dan počne i završi sa flašicom formule za bebe jer se ona lako vari, čini dobar osnov za čvrste obroke i dodaje nedostajući deo vitamina i minerala.

Niti 3 čvrsta obroka i 2 užine mogu da zamene adaptirano mleko, niti dohrana za bebe može da zameni nijedan čvrst obrok. 

Balans je da se ujutru po ustajanju detetu daje mlečna formula pa doručak, potom sledi užina pa ručak. Posle ručka sledi užina pa večera, a nakon nje ponovo mlečna formula pre spavanja.

I dalje važi pravilo pažljivog biranja vrste dohrane

U slučaju da dete ima ekcem i alergijske reakcije, i dohrana za bebe mora biti odabrana prema zdravstvenom stanju deteta i njegovim potrebama.

Postoje linije za decu skloniju alergijama, za decu koja teže prihvataju čvrstu hranu, za onu koja su alergična na kravlje mleko pa je na pedijatru da da preporuku za najbolji rast i razvoj vašem mališana.

I tokom druge godine života se uvode nove namernice i jelovnik se proširuje, ali dohrana ostaje kao konstanta. Sada je ona zaista samo dodatak ishrani, ali je važan deo i ne sme se isključiti iz jelovnika. Na ovaj način će se organizam pravilno razvijati, a mališan kasnije i u potpunosti preći na čvrste obroke.