Lepotu odrastanja prati i period proveden u vrtiću, gde deca rastu, raduju se, druže, uče i otkrivaju svoje ideale i mogućnosti. Vaspitači u vrtićima odmah posle mama i tata veruju da će deca ispuniti svoje snove i postati: lekar, učitelj, pekar, vatrogasac, astronaut… Oni su ti koji ohrabruju mališane kada im ne ide baš najbolje i nadahnjuju ih da se nikad ne predaju bez obzira na kakav problem budu naišli. Zato, često mališani uz takve osobe, gledajući u njima uzore, požele da i samu postanu vaspitači, te se novo zanimanje ispisuje na listi “sta ćeš biti kad porasteš”.

“Učimo igrajući se!”

U privatnim vrtićima sa malom veličinom učionice i individualnom pažnjom, obrazovanje dece je fokusirano oko važnih područja iz oblasti prirode i društva. Privatni vrtići nude mogućnost sveobuhvatnog razvoja od najranijeg detinjstva. Bitno je uspostaviti toplu i prijateljsku atmosferu i da je deca upravo na takav način i dožive. Neguje se timski duh. Važno je da razviju svest o zajedništvu i da su oni deo takvog skupa. Ne sme postojati osećanje ugroženosti. Svako dete treba biti tretirano na isti način, kako bi osetilo da je određena zajednica sigurna. Međutim, neće svako dete imati iste potrebe. Neko će imati malo više problema sa koncentracijom, neko sa učenjem, stoga treba nači neki uravnoteženi nivo. Svakako treba prilikom izbora vrtića za vaše dete treba se raspitati o njemu ali i voditi računa da li je akreditovan vrtić jer ćete u tom slučaju imati dosta pogodnosti.

Kako se posvetiti svakom detetu

Što nije teško postići, imajući na umu da u privatnim vrtićima najviše može biti po 12 deteta u jednu predškolsku grupu. Idealni broj je od 8 do 10 deteta za jednu grupu, ali taj broj ne sme preći 15. Takav broj omogućuje vaspitačima da svako dete bude zadovoljno i oseti se važnim i primećenim. I to je ono što je jedino važno, jer svako dete ima pravo na takvo okruženje – da uči i da se igra i da oseća da je deo takve zajednice. Uostalom, roditelji plaćaju za to. Iako skuplje, ali zagarantovani pozitivni rezultat, kao i dobra osnova za dalje školovanje. U državnim vrtićima može se desiti da dete bude zapostavljeno, ali ne nemarnošću vaspitača ili zato što su državni vrtići generalno loši, već zato što su predškolske grupe mnogo brojnije. U jednoj predškolskoj grupi državnog vrtića može biti i 30 deteta.

Pokušajte se podjednako posvetiti svakom detetu i brzo ćete uvideti da to nije moguće. Zato su privatni vrtići mnogo bolji izbor kada je u pitanju edukacija i vaspitanje dece. Dete u takvoj atmosferi treba osetiti ljubav i pažnju, na taj način razvija osećaj za empatiju, uči da poštuje druge. Rade, uče i igraju se međusobno, razmenjuju ideje i iskustva. Privatni vrtići zagovaraju apsolutno slobodnu igru, tako da deca mogu upotrebiti sva svoja čula kako bi nešto doznala. Često se organizuju mini putovanja, uz saglasnost i dogovor roditelja – deca se najčešće vode u obližnje parkove, upoznavaju se sa svim čarima prirode.

Zahvaljujući dobroj saradnji i komunikaciji sa vaspitačima deca uče da poštuju sebe i druge. Usađuje im se ljubav prema maternjem jeziku i našoj zemlji. Upoznaju se sa našim znamenitim istorijskim ličnostima, uče o njihovim dostignućima, lako i brzo ih zavole, jer su činili dobra dela, pa požele da i sami budu takvi. Uče takođe da moraju voleti sebe uvek i bez obzira na sve.

Pročitajte još korisnih i zanimljivih tekstova na našem blogu.