Izvor slike: Vladimir Mijailović – Sopstveno delo, Wikipedia

Klisura planinskog masiva Ovčara i Kablara smeštena je u Šumadiji i udaljena je 18 kilometara od Čačka. Vidikovac koji se pruža sa Kablara je definitivno jedan od najlepših u Srbiji i predstavlja tipičan srpski pejzaž i u sebi nekako sumira prirodne lepote naše države.

Kroz klisuru u meandrima se uvija reka Zapadna Morava okružena šumama. Dužina klisure je 20 kilometara, a njena najveća dubina iznosi 710 metara. Zbog svih ovih izuzetnih osobina Ovčarsko-kablarska klisura je pod zaštitom Republike Srbije i svrstana je u prirodnu lepotu prve kategorije.

Pored toga, Ovčarsko-kablarski masiv se smatra i za drugu Svetu Goru. Naime, na njemu je izgrađeno šesnaest pravoslavnih manastira. Mnogi su rušeni, ponovo izgrađivani i premeštani da bi se mogla izgraditi pruga i hidrocentrala. Najpoznatiji manastiri su: Vavedenje, Vaznesenje, Preobraženje, Sretenje, Svete Trojice…

Vidikovac koji mnogi smatraju najlepšim smešten je nešto malo ispod vrha masiva Kablara. Do vidikovca se dolazi na različite načine, postoji pet stazica koje vas mogu dotle dovesti. Dve staze su prilično kratke, kraće su od 3 kilometra, ali znatno strmije, zahtevnije i teže za savladavanje, pa se preporučuju onima koji imaju iskustva u planinarenju i poseduju planinarsku opremu, fizičku snagu i dobru kondiciju.

Postoje i druge staze čija je dužina oko 5 kilometara, one idu obilaznim putevima, tako da su mnogo manje zahtevne i prilično lake za prelaženje, ovde vam nije potrebna neka posebna kondicija, mada ćete se svakako umoriti pri penjanju.

Većina turista i fotografa koji su česti gosti na ovom vidikovcu će se odlučiti da do vidikovca stignu ovim stazama koje nije teško pronaći i koje su dobro označene.

Sa vidikovca se pruža pogled na šumske predele ovih planina i njihov rascep koji pravi reka Zapadna Morava.

Koristan servis: http://www.tt-group.net/vremenska-prognoza.