Samo što donesete odluku da svoj život započnete u potkrovnom prostoru, nailazite na potpuno novo polje dilema, tzv. ,,slatkih muka“, a koje se odnose na uređenje tog prostora. Iako dok gledamo slike i razmišljamo o tome izgleda lako, prevelik izbor na tržištu svega može nam stvoriti probleme.  Samo uređenje prostora u smislu nameštaja, zidova, lustera i dr. ne odstupa od osnovnih pravila uređenja prostora kada je bilo koja druga kuća, stan ili prostorija u pitanju. 

Izolacija

Ako odlučite da potkrovni prostor iskoristite pametnije, bilo da je u svrhu odlaganja stvari ili za uređenje prostora za život,  važna stvaka o kojoj treba da razmišljate je svakako izolacija ovog prostora. Ovo je posebno bitno svima onima koji biraju ovaj prostor za život, a ,,zimogrožljivi“ su – izolacija se odnosi na izolaciju zidova, ali i izolaciju poda.  Ugradnju  i sprovođenje izolacije prepustićemo stručnim licima, ali ono što je nam važno jeste da smo obezbedili toplinu doma koja svakako ulepšava boravak u istom. 

Krovni prozori

Morate priznate da je ovo mnogima prvo pomisao kada razmišljaju o životu u potkrovlju.  Pogotovo ako neko želi da unese što više prirodne svetlosti u svoj dom i kreativnost mu je jedna od glavnih osobina, te da vole da njihov dom ima ,,dušu“, krovni prozori su svakako deo te magije. A ukoliko je to i vaša želja, ali se brinete kako biste to izveli, želimo da znate da je stvaranje rupe za krovne prozore vrlo jednostavno, ako su crep i folija ispod njega već postavljeni. Odabir u smislu lokacije gde će biti je na vama, kao i kojih dimezija, oblika, boje želite da budu vaši krovni prozori. Veliki broj ljudi istakao je i lakoću korišćenja kao bitan kriterijum pri odabiru, u vezu sa čim dovodimo i održavanje istih (da li su krovni prozori rotirajući ili ne). U kombinaciji svih kriterijuma važnih za vas, nijanse će odlučiti koji ćete odabrati. Kao i obični prozori i krovni prozori zahtevaju ,,odelo“ tj. razmišljate i o kupovini roletni za krovne prozore, a koje mogu biti spoljašnje i unutrašnje. 

Nameštaj po meri

O ovome možda niste razmišljali i pitate se zašto je to važno, ali ovo je savet za sve koji po prvi put sređuju svoje potkrovlje. Ovakvi prostori obično su prostorno ograničeni i specifični, a kako biste ga maksimalno iskoristili, nameštaj po meri je pravi izbor za vas i nemate brige da li će biti uklopivo. Razmišljajte i o funkcionalnosti tih komada nameštaja, kako biste na najbolji mogući načim sklopili lepo i korisno. Niže delove možete organizovati za krevete, garniture, radne stolove i mesta gde se obično sedi ili za opstavljanje nekih detalja koji će prostor opremeniti, a sve kako ne bi imali funkciju prolaza. Za stručnije savete pri odabiru boja za zidove ili drugih tehnika, ali i samog uređenja i rasporeda, bilo bi dobro da se posavetuje sa ljudima kojima je to zanimanje. Bonus savet je da ukoliko vam prostor to dozvoljava u najvišem delu smestite galeriju sa merdevinama, koja može imati različite namene ali siguro je da ona predstavlja idealno mesto za stvaranje kutka za svakoga. 

Iako uređenje prostora u potkrovlju predstavlja pravi izazov za svakoga, dali smo vam par saveta na šta da obratite pažnju da bi bio savršen, a sa jednim sigurno nećete pogrešiti – neka krovni prozori budu izvor vašeg prirodnog svetla koje je svakako važno za prostor koji je kod mnogih neiskorišćen i mračan.