Kada kupujete stan ili neku drugu nekretninu u kojoj biste da živite, verovatno posmatrate najviše da uzmete ono što je već sređeno, renovirano, tako da skoro odmah  možete da se uselite i ubrzo započnete svoj život u tom novom stanu. Međutim, često se dogodi da ipak mnogo više odgovara kupiti neki stan kojem je potrebna adaptacija, a iako od samog razmišljanja o svemu tome ume da zaboli glava, renoviranje stana nije toliko strašno. Potrebno je da osmislite i sve isplanirate, prikupite potrebne majstorije, pokažete šta želite i to je sve. A evo nekoliko koraka koje morate uraditi pre, tokom i posle renoviranja stana, kako biste nakon svega toga imali ne nečiji stari, već sasvim novi stan u kojem imate svoju ličnu oazu spokoja i mira.

Savetovanje pre kupovine

Ukoliko niste stručni, kada uđete u neki stambeni prostor, sigurno je da nećete uspeti da u potpunosti vidite njegov potencijal i ono šta bi moglo sa njim da se uradi i postigne. Zato je potrebno da se posavetujete sa onima koji su u svemu tome stručni, poput arhitekata enterijera, dekoratera, jer svojim okom vide sav potencijal jednog prostora i tačno znaju kako je potrebno započeti renoviranje stana i šta je sve potrebno izmeniti, kako bi se na kraju dobio prijatan prostor za življenje i obitavanje.

Sve staro napolje

Prvo i osnovno pravilo kod starih stanova, a pre nego renoviranje stana započne, jeste da se sve staro odmah izbaci napolje, te tako se rešite svega nepotrebnog, svega što bi vam samo stvaralo smetnju, a svakako je namnjeno za smeće. Tu spada sav stari nameštaj ukoliko je ostao u starom stanu, sva stara stolarija, parketi ukoliko ih je potrebno menjati, jer kada se svega toga rešite, mnogo je lakše započeti naredne radove i biti u njima veoma uspešan.

Menjanje instalacija

Najbitnije u celom procesu renoviranja stana jeste to da promenite sve instalacije koje su dotrajale, koje nisu u redu i koje bi mogle da stvore i najmanji problem. Iako ovo nije nešto što je u određenom trenutku okom vidljivo, ali je i te kako deo svakog prostora koji mora obavezno da se promeni i sredi ukoliko postoji mogućnost kvara. Tako nešto će najbolje uraditi obučeni električar.

Menjanje vodovodnih cevi, sprovođenje nekih spoljašnjih, proveravanje i sređivanje svih elektroinstalacija, te tek nakon svega ovoga može da se započne sa daljim radovima, kada ste sigurni da ste svoj novi životni prostor sasvim obezbedili.

Menjanje stolarije

Sledeći korak jeste postavljanje nove stolarije, kako spoljašnje, tako i unutrašnje. Izbor materijala potrebno je da učinite sami, a jedini izbor koji je najpotrebnije napraviti jesu sigurnosna ulazna vrata, jer su najbolji korak ka bezbednom i mirnom snu.

Molerski radovi

Kako se renoviranje stana bliži kraju, tako je potrebno uraditi i srediti sve zidove, od sitnih gipsanih popravki, preko gletovanja, pa sve do onog poslednjeg, a to je krečenje i pretvaranje svih prostorija polako u ono kako želite da one izgledaju.

Parketi

Kako bi ceo prostor dobio konačan izgled, potrebno je i završiti. Iako se svuda kreće od dna ka vrhu, renoviranje stana je ipak nešto drugačije pa kreće od zidova ili plafona, te se završava na dnu, odnosno kod poda. Kada postavite sve, videćete sve ono šta ste zamiljali i vreme je za poslednju fazu renoviranja stana, a to je ubacivanje nameštaja i konačno uređenje i dekorisanja celog prostora.