Moramo priznati da naš obrazovni sistem nije sjajan i da su učenici i studenti često moraju da usvoje informacije koje im nikad više ne budu potrebne. Upravno te bespotrebne činjence najčešći su povod za primenu „nedozvoljenih sredstava“, odnosno prepsivanje. Iako ovaj metod nije opravdan, ipak se u nekim situacijama može razumeti. A u nastavku pročitajte na koji način možete prepisivati tako da vas niko ne uhvati.

Dobre, stare puškice

Iako danas postoji dosta različitih metoda za prepisivanje, najveći broj danas koristi upravo ovu metodu. Puškice su idealne ako želite sebi na napravite mali podsetnik, da vidite kojim redosledom treba da odgovarate na neko pitanje, da zabeležite neke pojmove koje ne možete da zapamtite.

Mnogi praktikuju da otkucaju tekst, tj. odgovore u Word-u, a da potom prilikom štampanja smanje tekst. Ovo je bolji način od toga da ručno pišete puškice, jer je preglednije i čitkije. Ukoliko ne morate da prepišete svako pitanje, onda postoji mala verovatnoća da ćete biti uhvaćeni.

Satovi za prepisivanje – najmodernije puškice

Potpuni hit među studentima su tzv. satovi za prepisivanje. Ovo su naizgled obični satovi, međutim pomoću samo jednog dugmeta moguće je da aktivirate opciju da se pojavi tekst koji ste prethodno prebacili sa kompjutera na sat. Odnosno, možete imati sve odgovore na tako maloj spravici. Pritom, gotovo je nemoguće da vas neko uhvati. Kada prepisujete sa običnih puškica, profesor ih može lako pronaći. Ali ako prepisujete pomoću sata, dovoljno je samo da pritisnete dugme i sat će prikazivati vreme, a profesor neće moći da sazna odakle prepisujete. Može vas pretresti i tražiti telefon, ali sat će sigurno ostati kod vas.

Takođe, satovi za prepisivanje su odlični jer ne morate da zavisite od pomoći dugih. Dovoljno je samo da se  uvežbate da brzo reagujete ukoliko vas profesor primeti.

Mobilni telefoni

Danas su mobilni postali deo svakodnevnog života, pa i moćno oružje za prepisivanje. Najveći broj mladih zna veoma brzo da kuca poruke i ne gledajući u ekran, tako da možete poslati pitanje prijatelju, a da profesor ne posumnja. Međutim, da bi prepisivanje bilo uspešno potrebno je da se uigrate sa drugom koji treba da šalje odgovore. Naime, on mora u najkraćem mogućem roku poslati odgovor, a dok vi prepisujete jedno pitanje, on mora kucati odgovor na sledeće. Takođe, profesori su svesni koliko se koriste telefoni i zbog toga su posebno obazrivi. Zato se morate truditi da budete što manje sumnjivi i da se ponašate što prirpdnije. Ukoliko se budete previše vrpoljili, ili ukoliko profesor primeti da ste nervozni, sigurno će obratiti posebnu pažnju na vas.

Bubice

Korišćenje bubice za prepisivanje su možda najčešći metod koji primenjuju studenti. Razlog je zato što veliki broj još nije čuo za satove za prepisivanje i zato što imaju iskustva u korišćenju bubice. Pored toga, prepisivanje je lakše jer osoba koja vam pomaže ne mora da kuca poruku, već vam diktira, pa pomoću ovog metoda štedite neophodno vreme.

Bubice su gotovo neprimetne, tako da postoji minimalna šansa da je profesor vidi. Jedini proble mogu predstavljati ometači koji sprečavaju uspostavljanja veze između vas i osobe koja vam pomaže.