Sendvič paneli su jedan od aktuelno najtraženijih građevinskih materijala u savremenom dobu. Postoji mnogo razloga za njihovu tako veliku potražnju i popularnost, a samo neki od njih se odnose na jednostavnu, brzu i kvalitetnu gradnju.

Našli su široku primenu u praksi i njihovi proizvođači neprekidno teže da ih što više usavrše i prilagode potreba tržišta i kupaca. Sendvič paneli se koriste za gradnju i kao termoizolatori raznih objekta, poput hala, skladišta, hladnjača, poslovnog prostora, tržnih centara, supermarketa, pa čak i bolnica, montažnih kuća i stambenih zgrada.

Za jedan profesionalni i stručni tim instalacija odnosno montaža je lak posao. Postavljaju se na već postojeći konstrukcioni noseći okvir koji treba da bude napravljen od čvrstog materijala.

Mogu biti namenjeni za zidne i krovne konstrukcije

Ovaj popularni građevinski materijal može da se koristi za oblaganje odnosno instalaciju krovova i zidova različitih vrsta objekata, kao što je već pomenuto.

Kao što im i samo ime kaže zidni sednvič paneli korišćeni su za zidove i postavljau se na već instalirane konstrukcije koje su najčešće od čelika, ali mogu biti i od drveta ili betona. Pričvršćuju se na konstruktivne elemente potkonstrukcije pomoću odgovarajućih pričvršćivača i materijala. Spojevi između su zaptiveni.

Ako želite da napravite idealnu energetsku uštedu i da na pravi način izolujete krov vašeg objekta, onda su krovni sendvič paneli idealno rešenje za vas.

Od čega se prave?

Svaki komad sendvič panela, bilo da je namenjen za krov ili zid, obostrano je obložen limom. Sredina, odnosno jezgro ispunjena je jedom od tri vrste termoizolacionog materijala.

Postoje tri osnovne vrste termoizolacionog materijala koji se koriste u praksi i to su PUR pena (poliuretan), PIR ispuna odnosno pena (polizocijanat), a treći je mineralna vuna. Osnovnu razliku između ovih materijala čini razlika u toplotnoj i zvučnoj izolaciji,  u samoj težini, ali i u reakciji na toplotu odnosno vatru.

Poliuretan nema veliku debljinu, ali pruža dobru izolaciju, dok polizocijanat ima visoku termoizolaciju i vatrootpornost. U odnosu na ove dve ispune, kamena vuna ima najlošije izolacione sposobnosti.

Gde se i pod kojim uslovima mogu kupiti?

Sendvič paneli se mogu naći u bilo kojoj radnji koja se bavi prodajom građevinskog materijala, ali se mogu naći i online na internetu.

Imaju brojne prednosti, a jedna od njih vezuje se i za njihovu cenu. U poređenju sa ostalim vrstama tradicionalnih građevinskih tehnologija izrade mogu se uočiti glavne prednosti sendvič panela. One se pre svega odnose na vreme izgradnje koje je znatno kraće čime se postiže mogućnost da se proizvodnja zgrada ili skladište puste u rad što pre čime će se pre doći i do povoraćaja investicije. Osim toga potorebno je manje materijala, manje majstora i građevinski procesi generalno su lakši i mnogo kraće traju.

Ukupna cena materijala sendvič panela zavisi od više faktora koje treba uzeti u obzir, a odnose se pre svega na odbranu vrstu i količinu odabranog proizvoda.

Preporuka je da se ovaj materijal naručuje direktno od proizvođača ili preko nekog od njegovih distributivnih lanaca. Ali i da se za montažu angažuje profesionalna i proverena firma.