Kultni odevni predmet, kožna jakna bila je aktuelna još u periodu Prvog svetskog rata kada je bila deo vojne uniforme, jer je obezbeđivala toplotu i dobru zaštitu prilikom ranjavanja. Sličnu upotrebu imala je i u Drugom svetskom ratu, ali paralelno sa tim postaje aktuelna i kao svakodnevni odevni predmet.

Prva firma koja je proizvela kožne jakne u te svrhe bila je firma Harli Dejvidson. Kožna jakna postaje popularnija kao odevni predmet sa holivudskim filmovima, zahvaljujući lepotanima kao što su Marlon Brando, Džejms Din i Geri Kuper. Tako kožna jakna postaje simbol neshvaćenih, revoltiranih mladića koji na taj način šarmiraju i osvajaju devojke.

Posle filmova, kožne jakne postaju veoma popularne kod rok muzičara i simbol za rok muziku zajedno sa Elvisom Prislijem, Dorsima, Bitlsima, Seks Pistolsima, Ramonsima… Bitna dizajnerska imena koja su promovisala kožnu jaknu kao modni detalj su su Vivijen Vestvud i Iv Sen Loran. Vivijen je zaslužna za neprolaznu vrednost kožnih jakni, koje su i danas u trendu, a verujemo da će tako ostati i u budućnosti, a Iv Sen Loran je dizajnirao pored kožnih jakni i kožne suknje i kožne pantalone. Džim Morison je ostao upamćen po kožnim pantalonama koje je često nosio. Pre bitnih dizajerskih imena, kožne jakne su dovođene u vezu sa revoltom i buntom, što potiče iz holivudskih filmova četrdesetih i pedesetih godina 20.veka, jer su ih nosili “loši momci” koji su bili san svih devojaka, a odatle je jasno kako kožna jakna postaje simbol rok i pank muzike i obavezni odevni predmet svih rokera.

Kožne jakne za muškarce

Iako su ranije pravljene u crnoj i braon boji, danas mogu biti u skoro svakoj boji, čak je i izbor za muškarce sve veći što se tiče modela i boja. Najpopularnije su svakako ostale one u crnoj i braon boji, a veliko interesovanje pokazalo se za tamnosivu, tamnozelenu i teget kožnu jaknu. Muškarci je kombinuju sa farmerkama ili pantalonama, patikama i cipelama, dok je kod žena nešto drugačija situacija.

Kožne jakne za žene

Kožne jakne za žene su raznovrsnije što se tiče modela i boja, iako je i muških sve više. Postoje kožne jakne sa krznom, nitnama, vezom, prišivačima, aplikacijom, biserima, u kombinaciji sa drugim materijalima…

Žene kombinuju i uklapaju kožnu jaknu na gotovo sve svoje odevne kombinacije. Čak nešto što je ranije delovalo kič ili loše, danas je prihvatljivo i vrlo moderno. Tako je na primer bilo sa haljinama i patikama, nekada nezamislivo, a danas sve popularniji trend.

Tako je i sa kožnom jaknom koja može da se nosi uz farmerke, pantalone, suknju, haljinu, čak helanke i trenerice. Iako je kožna jakna predviđena za hladno vreme, odnosno da se nosi zimi i u toku jeseni, sve više postaje odevni predmet za svako doba i sve prilike, bilo da je toplo ili hladno, pogotovo danas, kako se rokersko-bajkerski fazon ponovo vratio u modu.

Top kombinacije sa kožnom jaknom

Teško se može pogrešiti sa kožnom jaknom. Vrlo smelu i atraktivnu kombinaciju dobićete kada spojite svoju lepršavu letnju haljinicu sa kožnom jaknom. Ako se radi o interesantnim bojama utisak će biti još snažniji.

Klasičan “luk” – pantalone, majica i kožna jakna nikada neće izaći iz mode, naprotiv vrlo je prefinjen i istovremeno seksipilan, što je pokazatelj da devojke ne moraju da se skidaju i pokazaju svoje telo kako bi bile primećene kao lepe i seksipilne. Sve je u pronalaženju prave mere, jer seksipilno nije isto što i jeftino i provokativno. Taj utisak sekspilnosti možete ostaviti i ako ste u farmerkama, majici, kožnoj jakni i starkama na nogama. Ovo je takođe još jedan stajling koji neće nikada izaći iz mode.

Kožnu jaknu vrlo lepo možete uklopiti i sa suknjama, kako sa onim lepršavim, malo širim, tako i sa dužim, tesnim ili kraćim suknjama. Takav stajling možete iskoristiti za skoro svaku priliku, jer može biti i kežual i elegantno. A možda ćete najbolje kombinacije dobiti kada stajling sa kožnom jaknom ispratite cipelama sa visokom potpeticom.

Sve je na vama, mi dajemo predloge, a vi nastavite sa igranjem, budite drugačije i smele kada je garderoba u pitanju.