Ako se bavite poslovima koji iziskuju radove na velikim visinama i podizanje velikih tereta, imate građevinsku firmu ili ste vlasnik stovarišta onda je mašina poput telehendera pravi izbor za vas . Sa druge strane, ukoliko ste vlasnik velikog poljoprivrednog gazdinstva (imate farmu i sl),  neka od mašina koje se koriste za rad na visinama vam definitivno mogu olakšati svakodnevne poslove. 

U zavisnosti od toga šta vam je potrebno za obavljanje poslova, treba napomenuti da telehendere birate prema visini podizanja teleskopske strele i količini tereta. 

Ovde se radi o jednoj od traženijih mašina u građevinarstvu i industriji. Upotreba telehendera je široka, od podizanja tereta do razmeštanja, raščišćavanja terena, utovara i istovara tereta i sl. Njihova sposobnost da se kreću po neravnim I nepristupačnim terenima čini ih neophodnom opremom u radu.

Koje vrste telehendera postoje?

Telehenderi mogu biti klasični I rotacioni.

Klasični telehenderi mogu podizati teret do 18 m , dok rotacioni teret mogu dizati od 14 do 30m. Kabine klasičnih telehendera su opremljene po najvišim standardima za bezbednost, lako se rukuje sa teretom zahvaljujući moderno dizajniranom dzojstiku. Ovde se radi o pre svega malim potrošačima.

Rotacioni viljuškari imaju mogućnost izvođenja više poslova istovremeno, što im omogućavaju brojni dodaci- viljuške, platforme (za ljude, za teret), čekrk , kranovi ili makaze. Zbog svoje multifunkcionalnosti rotacioni telehenderi su sve više zastupljeni na gradilištima.

Reč je o visoko bezbednim i opremljenim sistemima koji mogu da detektuju bilo kakav rizik od preopterećenja. 

Kada kažemo telehender na prodaju, da li se više isplati kupiti novu ili polovnu mašinu?

Telehendere možete kupiti nove ili polovne, što svakako diktira visina cene ovih mašina. Da li se isplati kupovina novog? Pretragom na internetu pronaći ćete različite ponude i cene. Svaki vlasnik građevinske firme , prema svojim mogućnostima pravi računicu, kako ne bi bio na gubitku. 

Ako vas interesuje telehender na prodaju koji nije nov najvažnije je da vam prodavac omogući pregled mašine. Najbolje ako taj posao obavi mehaničar. Najvažnije je stabilnost kabine, stanje motora, hidraulike i sistema za kočenje. Obavezno proverite da li je model novije generacije i da li uz njega ide i neki rezervni deo. 

U ovom slučaju ne treba zanemariti sam izgled mašine, kao i da li je njena spoljašnost očuvana. Da li ima rđe na boji? Ako je mašina u dobrom stanju neće biti dodatnih ulaganja I servisiranja. 

Pošto se radi o mašinama sa kojima se izvode veoma rizični poslovi, pri kojima su nezgode na radu veoma česte, pouzdanost je najbitnija stvar. Ako uzmemo u obzir da su to mašine koje služe za kopanje, izvlačenje , podizanje i rad na visini, kupovinom nove mašine bićete i 100 % sigurni da je mašina ispravna i bezbedna. Ako imate novac za kupovinu nove mašine moći ćete da je kasnije iznajmite ili prodate po veoma povoljnoj ceni.

I za sam kraj – zbog čega je kupovina telehendera dobra investicija?

Ukoliko želite da podignete, utovarite teret na visinu od 25 m, raščistite nepristupačan i neravan prostor ili poboljšate produktivnost rada, kao i da vam odnos ulaganja i zarade bude proporcionalno veći u korist zarade, onda je telehender prava investicija za vas.